Evo gdje žive najveći pijanci na svijetu

U Moldaviji se popije čak 15 litara čistog alkohola po stanovniku čime su Moldavci uvjerljivo osvojili titulu najvećih pijanica na svijetu, a prate ih Rusi, Francuzi i Portugalci s 12 litara po stanovniku.

Pokazalo je to najnovije globalno istraživanje koje je obuhvatilo 189 zemalja, a kojim je, između ostalog, otkriveno i da gotovo polovica konzumiranog alkohola otpada na žestoka pića, a na pivo i vino otpada 15, odnosno 12 posto.

Iako Europljani i Amerikanci polako smanjuju konzumaciju alkohola, a Kinezi se opijaju sve više, Europa je i dalje zajedno sa SAD-om na vrhu ljestvice po najvećoj potrošnji alkohola. Što se tiče Europe, najlošiji rezultati zabilježeni su u središnjoj i istočnoj Europi.

Ipak treba reći da je stopa konzumacije alkohola u Europi u blagom padu, ali kako su Kinezi počeli znatno više piti nego što su Europljani smanjili konzumaciju, stopa potrošnje u cijelom svijetu od 1990. porasla je za 10 posto.

Danas se prosječno u svijetu godišnje popije po stanovniku 6,5 litara čistog alkohola, a 1990 popilo se 5,9 litara. Za usporedbu, jedno pivo od pola litre ima oko 20 grama čistog alkohola.

Autori studije pozivaju na agresivnije protumjere – još veće poreze i zabranu oglašavanja, pozivajući se pritom na podatak da oko 237 milijuna muškaraca i 46 milijuna žena pati od poremećaja povezanih s alkoholom, prenosi Vecernji.ba.

I dok se alkohol prije konzumirao uglavnom u zemljama s većim dohotkom, danas se najveći rast popularnosti alkohola bilježi u Kini, Indiji i Vijetnamu, zemljama sa srednjim dohotkom. Najmanje se pije u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku – samo litra čistog alkohola po stanovniku./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Uskoro Bike Festival

Međunarodna sportska manifestacija "Blidinje Bike Festival", koja će okupiti sportaše iz više zemalja svijeta, održat će se od 24. do 26. srpnja u Parku...