NIŠTA NA VERESIJU

EUROPSKO VIJEĆE: Spremni smo dati kandidatski status BiH kada ispuni 14 uvjeta

Europsko vijeće danas je donijelo odluku da se Ukrajini i Moldaviji da kandidatski status za članstvo u savezu. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je ovo nazvao povijesnim trenutkom.

– Današnji dan označava ključni korak na vašem putu prema Europskoj uniji. Naša budućnost je zajedno – napisao je Michel i čestitao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i predsjednici Moldavijie Maiji Sandi.

Europsko vijeće priopćilo je kako je i BiH spremno dodijeliti kandidatski status za članstvo u EU, ali tek kada naša zemlja ispuni 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

– Europsko vijeće pozdravlja politički dogovor koji su lideri Bosne i Hercegovine postigli 12. lipnja 2022. godine u Bruxellsu, a koji je neophodan za stabilnost i potpuno funkcioniranje zemlje i kako bi se odgovorilo na težnje naroda. Pozivamo sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da brzo provedu obveze navedene u sporazumu i hitno finaliziraju ustavnu i izbornu reformu, što će zemlji omogućiti da odlučno napreduje na svom europskom putu, u skladu s mišljenjem Komisije.

Europsko vijeće je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini i povodom toga pozivamo Komisiju da bez odlaganja izvijesti Vijeće o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njegovom mišljenju s posebnom pažnjom na one koje predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Europsko vijeće vratilo na odlučivanje o ovom pitanju – navedeno je u odluci.

Podsjećamo, pojedine europske zemlje poput Njemačke, Francuske i Nizozemske su bile protiv toga da se na današnjoj sjednici dodijeli kandidatski status i BiH, jer kako su istakli, “dati BiH kandidatski status bez ispunjavanja uvjeta bi bio loš znak”, dok su za davanje kandidatskog statusa bili Hrvatska, Slovenija i Austrija./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije