Europski političari: EU može bez Grčke, ali pitanje je kako će Grčka opstati izvan eurozone

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u intervjuu za austrijske medije rekao je da Ciprasova vlada djeluje ekstremno populistički te da je zemlju dovela na rub. “EU će podnijeti eventualno istupanje Grčke, no pitanje je hoće li Grčka to podnijeti”, dodao je. Ukoliko Grci danas kažu “NE” pitanje je hoće li Grčka ostati u Eurozoni.

Schultz: Nema više eura ako glasate NE

“Nećete moći više koristiti euro ako na današnjem referendumu odbijete suradnju s međunarodnim institucijama”, poručio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz dodajući da Grcima neće biti dostupan euro kao sredstvo plaćanja ako glasaju protiv.

“Kada se uvede nova valuta onda će izaći odmah iz eurozone. Zbog toga se nadamo da će građani danas ipak glasati drugačije”, rekao je Schultz.

Schelling: Europa neće patiti, ali Grčka hoće ako napusti Eurozonu

Europa neće puno ekonomski patiti ako Grčka napusti eurozonu, ali će posljedice po Grčku biti znatno gore, izjavio je austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling u interviewu za Die Presse.

“Za Europu, to će biti lako podnijeti ekonomski. Za Grčku će to uistinu biti dramatičnije”, kazao je Schelling. Prema njegovim riječima, Grčka će u slučaju “Grexita” trebati humanitarnu pomoć, ali je strahove od sveopćeg siromaštva ocijenio pretjeranim.

“Ondje se vodi propagandni rat. Bilo bi pretjerivanje zamisliti da će svi Grci živjeti na ulici i da neće imati pristup zdravstvu”, kazao je Schelling. Kakav god bio ishod referenduma, nastavio je, zemlja će morati ući u pregovore o novom programu pomoći s novim uvjetima.

Dijsselbloem: Teške fiskalne mjere neizbježne

Predsjednik Vijeća ministara financija eurozone, Nizozemac Jeroen Dijsselbloem, koji istodobno obnaša i dužnost nizozemskog ministra financija, kazao je da je Grčka suočena s vrlo teškom budućnošću bez obzira na ishod referenduma te da su teške fiskalne mjere neizbježne.

“Bilo koji političar koji kaže da one neće biti potrebne u slučaju da građani glasaju ‘ne’ na referendumu, od njih radi budale”, rekao je Dijsselbloem nakon sastanka s članovima nizozemskog kabineta. Smatra i da je grčka vlada izabrala vrlo rizičan smjer, a Reuters piše da europski vjerovnici nisu iznosili nove ponude Grčkoj.

“Ako Grci na referendumu glasuju ‘ne’, njihova pregovaračka pozicija bit će dramatično oslabljena, a pregovori će biti teški u slučaju da glasuju ‘za’, izjavio je Juncker, predsjednik Europske komsije Jean-Claude Juncker./Hina/HMS/

Najnovije

SJAJAN REZULTAT

Košarkaši BiH su na Europskom prvenstvu!

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je večeras na Ilidži Latviju rezultatom 79:73 i ovim trijumfom je osiguran plasman na Europsko prvenstvo, piše Sportsport.ba. Latvija...