Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Na zajedničkoj sjednici Odbora za vanjske poslove i Odbora za proračune usvojeno je izvješće o uspostavljanju Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan, a potom i mandat za ulazak u međuinstitucionalne pregovore s Vijećem i Komisijom, javlja Hrvatski Medijsdki Servis.

Željana Zovko je kao izvjestiteljica za ovaj novi instrument ispred Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u ime Odbora za vanjske poslove pozdravila njegovo usvajanje i naglasila kako će on u određenim područjima dopuniti postojeći Instrument za pretpristupnu pomoć, IPA III, kao i Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF).

„Cilj ovoga plana je da reformama približimo neke od prednosti članstva u Europskoj uniji zapadnom Balkanu prije pristupanja te pritom potaknemo gospodarski rast i ubrzamo nužnu socijalno-ekonomsku konvergenciju. Ali naglašavam da IPA III ostaje glavni instrument za pripremu zemalja kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji. Ako Komisija misli da on nije dostatan onda bi trebalo pokrenuti njegovu reviziju u skladu s ovlastima dogovorenima s Europskim parlamentom“, istaknula je Zovko.

Tijekom rada na izvješću, Zovko je u pregovorima kao izvjestiteljica za instrument IPA III uložila amandmane u kojima je istaknula značaj građenja kapaciteta i investicije u administraciju koji ostaju ključni za uspješno izvršavanje novog plana.

„U tekstu sam pozvala Komisiju na obvezno ulaganje u lokalnu stručnost, gradnju institucionalnog kapaciteta kao i osiguravanje sekundiranja eksperata u relevantne nacionalne agencije. To je ključni problem s kojim se suočavamo kod povlačenja europskih sredstava čime se nažalost dovodimo u situaciju da ima novaca, ali nema njihovog iskorištavanja“, naglasila je Zovko.

Zovko je također iz teksta uspješno uklonila pojedinačno spominjanje zemalja korisnica (osim Srbije i Kosova koji su u prijedlogu Komisije), u ovom slučaju Bosne i Hercegovine, i naglasila važnost geografske ravnoteže pri dodjeljivanju sredstava kao i nepristranog pristupa pri mogućoj redistribuciji sredstava. „Moramo imati jasne mehanizme za uvjetovanost kao i jasna pravila po kojima sredstva mogu biti raspoređena u slučaju negativne ili neuspješne evaluacije pojedinačne zemlje korisnice. Tako manje utjecajne zemlje korisnice neće biti nepravedno oštećene u raspodjeli sredstava“, istaknula je Zovko i dodala da je također amandmanima uložila važnost poštivanje konvencija o zaštiti kulturne baštine, jezika i raznolikosti te prava svih etničkih i vjerskih manjina. Nadalje, uključila je i dodatnu uvjetovanost, pored normalizacije i napretka u dijalogu Beograda i Prištine, u obliku usklađivanja s ciljevima Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a za ispunjavanje kriterija za predfinanciranje i financiranje zemalja korisnica.

Nakon današnjeg usvajanja izvješća i odluke o dodjeljivanju mandata za ulazak u međuinstitucionalne pregovore, Zovko će u četvrtak sudjelovati na prvom trialogu s Vijećem i Komisijom. Očekuje se da će konačno izvješće biti usvojeno na plenarnoj sjednici u travnju.

Komisija je predstavila u studenome prošle godine Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan. Plan se temelji na četiri stupa, a to su unaprjeđenje gospodarske integracije s EU-a, poticanje gospodarske integracije unutar zapadnog Balkana, ubrzanje temeljnih reformi i povećanje financijske pomoći. Predloženi fond je težak 6 milijardi eura (2 milijarde eura bespovratnih sredstava i 4 milijarde povoljnih zajmova).

Podsjetimo, Zovko kao suizvjestiteljica za pretpristupni financijski instrument IPA III aktivno sudjeluje u ime Europskog parlamenta u nadzoru provedbe IPA III putem redovnih Geopolitičkih dijaloga s Komisijom, kao i u radu Strateškog odbora Investicijskog okvira za zapadni Balkana što je omogućeno njezinim zalaganjem tijekom pregovora o instrumentu IPA III da se po prvi put osigura aktivna uloga Europskog parlamenta./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img