EUROPOL O JUČERAŠNJOJ AKCIJI U BIH: Srušen uži krug nakrobossa Edina Gačanina Tita

U raciji velikih razmjera koja je provedena u Bosni i Hercegovini, službenici za provođenje zakona upali su u kuće i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio “užeg kruga” narkobosa uhićenog u studenom 2022. godine, priopćio je Europol.

Europol je, dodaje se u priopćenju, podržao jučerašnju akciju koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog “super kartela”, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio europske trgovine kokainom.

“Kao i u operaciji ‘Desert Light’ (Pustinjsko svjetlo), nekoliko partnera iz cijelog svijeta suarađivalo je kako bi zadali još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi. Službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog ureda (FBI), pretražili su više od 40 lokacija”, dodaje se u priopćenju.

Meta visoke vrijednosti

Primarni cilj operacije “Black Tie” (Crna kravata), ističe se u priopćenju, bio je optužiti i procesuirati bh./nizozemskog državljanina (Edin Gačanin Tito) kojeg Europol i Nizozemska smatraju Metom visoke vrijednosti.

“Osumnjičenog su 2023. godine nizozemske vlasti osudile na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbiti cijelu kriminalnu organizaciju pod zapovjedništvom i kontrolom Mete visoke vrijednosti. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosanskohercegovačke, francuske i američke službe za sprovođenje zakona, uz podršku Europola”, poručio je Europol.

Kako dodaju, uprkos uhićenju u studenom 2022. godine, istraga je pokazala da je Meta visoke vrijednosti nastavila usmjeravati trgovinu drogom iz izvornih zemalja u Južnoj Americi, poput Brazila, Kolumbije i Perua, u Europu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

“Surađujući s drugim vrhunskim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, s kojima je zajednički ulagao u višetonske poduhvate krijumčarenja kokaina, bh./nizozemski državljanin postao je moćna figura koja kontrolira masivno opskrbljivanje kokainom prema Europi i drugim destinacijama. Nadalje, Meta visoke vrijednosti se sumnjiči i da je odgovorna za proizvodnju sintetičkih droga u EU”, naglašeno je u priopćenju.

Ciljanje na “uži krug” narkobosa

Među 23 osobe koje su juče uhićene, kako je naglašeno, nisu samo pomagači, već i korumpirani dužnosnici identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže.

“Uoči ove akcije, bh. organi su već bili uhitili dvojicu osumnjičenih i zaplijenili 55.000 eura u gotovini, osam komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio stanica i dokumentaciju o pranju novca. Na dan provođenja akcije, službe za sprovođenje zakona dodatno su oduzele gotovinu, automobile, laptope i izuzele i druge dokaze”, naglašeno je.

Nakon zahtjeva za informacijama primljenog u lipnju 2023. godine od Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bh. organe u istrazi protiv uže grupe ili “unutarnjeg kruga” članova od povjerenja kriminalne organizacije Mete visoke vrijednsoti.

“Među ostalim krivičnim djelima, predmet u domaćem pravosuđu bio je fokusiran na teška krivična djela poput trgovine drogom velikih razmjera, pranja novca i povezanog organiziranog kriminala u BiH”, istakao je Europol.

Dva stručnjaka u BiH

Europol je poslao dva stručnjaka s mobilnim uredima u Bosnu i Hercegovinu kako bi prikupili i unakrsno provjerili obavještajne podatke te pomogli u daljnjoj koordinaciji aktivnosti.

“Osim podrške koja je dovela do jučerašnje akcije, Europol je podržavao cjelokupnu istragu s obavještajnim podacima i koordinacijom. Od početka 2021. godine Europolovi stručnjaci sačinili su i podijelili više od 30 paketa obavještajnih podataka povezanih s Metom visoke vrijednosti i njenom kriminalnom mrežom”, zaključeno je u priopćenju Europola./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img