EUSR, OHR, VELEPOSLANSTVO NJEMAČKE I SAD: Odmah konstituirati novi Dom naroda, stari nema legitimitet

“Napori političkih stranaka trebaju se fokusirati na uspostavu nove vlasti, počevši od izbora delegata u novi saziv Doma naroda Federacije BiH od strane županijskih skupština. Stoga apeliramo na županijske skupštine koje to još uvijek nisu učinile, da izvrše svoje ustavne obveze i izaberu svoje delegate bez daljnjeg odlaganja, navodi se u priopćenju Veleposlanstva Njemačke dostavljenom Hrvatskom Medijskom Servisu, u kojem se ističe kako se pridružuju ranijem priopćenju veleposlanstva SAD, te OHR-a i specijanog predstavnika EU u BiH o ovom pitanju.

-Imajući na umu da su opći izbori održani i da su rezultati potvrđeni, Dom naroda u starom sazivu nema demokratski legitimitet za donošenje odluka, a posebno onih u vezi s važnim pitanjima poput donošenja proračuna. Pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje proračuna od strane Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi također i opasan presedan koji bi se mogao zloupotrijebiti za daljnje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo, stoji u priopćenju.

Podsjetimo izaslanike za Dom naroda parlamenta FBiH prema upustvu SIP-a koje je, po mišljenju hrvatskih političkih prdstavnika u BiH, suprotno presudi Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, još nisu izabrale skupštine Hercegovačko-neretvanske, HercegBosanske, Posavske i Srednjebosanske županije.

Predsjednik HDZ BiH i HNS dr. Dragan Čović najavio je kako će HNS podnijeti zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ostavnosti naputka SIP-a o popuni Doma naroda, koji omogućava da se najmanje 5 zastupnika izabranih bošnjačkim glasovima u skupštine većinski bošnjačkih županija izabere u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH. /HMS/

Najnovije

ZA ONE KOJI NE ZNAJU ILI SE PRAVE LUDI

Tko su legitimni predstavnici i zbog čega bez legitimnog predstavljanja nema demokracije?

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je za N1 kako termin "legitimno predstavljanje" ne postoji na "Wikipediji i drugim mjestima", ali da tamo...