EU pozvala Dom naroda PS BiH da žurno usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma

Ured Europske unije u BiH pozvao je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH da zakaže sjednicu sljedeći tjedan na kojoj će usvojiti Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Ostalo je još zadnje čitanje u Domu naroda. Predloženi Zakon je u najvećoj mjeri izrađen u skladu s europskim standardima i donosi jasne prednosti za bh. građane i poslovne subjekte, priopćeno je iz Odjela za komunikacije Europske unije.

Razlog zašto je hitno potrebno zakazati sjednicu u tjednu od 12. do 16. veljače jeste to što Odbor MONEYVAL Vijeća Europe dolazi u Bosnu i Hercegovinu 12. veljače radi procjene je li BiH postigla zadovoljavajuću razinu standarda u oblasti sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Ukoliko Nacrt zakona ne stupi na snagu prije nego što MONEYVAL završi svoju misiju 28. veljače, on neće biti obuhvaćen procjenom, što značajno povećava rizik da će Radna skupina za financijsko djelovanje (FATF) staviti Bosnu i Hercegovinu na svoju sivu listu, čime će se BiH naći na listi jurisdikcija EU sa strateškim nedostacima u sustavu za sprečavanje pranja novca i financiranje terorizma, navodi se u priopćenju.

U priopćenju se ističe da bi stavljanje na liste imalo političke, ekonomske i financijske posljedice za BiH, te bi utjecalo na pristup međunarodnim financijskim tržištima i transakcijama, privatnim komercijalnim aktivnostima, kao i javnim fiskalnim poslovima, a nadalje može odvratiti strana ulaganja i otežati međunarodno kretanje kapitala.

Pored toga, Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma je više puta naglašavan, uključujući i od predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen prilikom njene nedavne posjete, kao jedan od prioriteta, uz druge zakone, koji su potrebni prije nego što Europsko vijeće u ožujku razmotri treba li dati zeleno svjetlo Bosni i Hercegovini za otvaranje pristupnih pregovora. Potrebno je da nadležni u BiH pokažu da njihova iskazana predanost budućnosti u EU također uključuje i posvećenost europskim standardima. Vrijeme je od ključne važnosti, navodi se u priopćenju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img