TRZAVICE NA RELACIJI BRUXELLES - LONDON

EU poduzela pravne radnje protiv Britanije zbog kršenja Brexita

Europska unija pokrenula je u četvrtak pravni postupak protiv Ujedinjenog Kraljevstva zbog “kršenja Sporazuma o povlačenju”, koji se kolokvijalno zove Brexit.

Za ovaj potez je zaslužan novi zakon o unutarnjem tržištu Ujedinjenog Kraljevstva koji krši ranije zakonske obaveze britanske vlade koje su bile dio sporazuma, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

London ima mjesec dana da odgovori na službeno pismo žalbe koje je podnijela Komisija. Izvršna vlast EU će tada procijeniti koji odgovor će dati prije razmatranja daljnjih mjera, prenio je dpa.

Ako Komisija smatra da je odgovor nezadovoljavajući, tada ima mogućnost tužbe pred Europskim sudom pravde sa sjedištem u Luksemburgu.

Von der Leyen je rekla da je to “prvi korak” u nizu pravnih postupaka.

Prošlog mjeseca vlada Velike Britanije priznala je da bi moglo doći do kršenja međunarodnog prava u pokušaju da prepravi Sporazum o povlačenju.

Prijedlog zakona premijera Borisa Johnsona, koji je ovog tjedna usvojen na parlamentu, što je izazvalo brz odgovor EU, zanemarit će dijelove sporazuma koje je premijer potpisao još u siječnju.

Sporni dio sporazuma tretira trgovinu između Irske i Velike Britanije.

– Ako ove izmjene budu usvojene, one će biti u potpunoj suprotnosti s protokolom Irske i Sjeverne Irske u Sporazumu o povlačenju – kazala je von der Leyen.

Nacrt zakona mora odobriti i britanski Dom lordova, gdje se očekuje da će naići na snažno protivljenje./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NA SPOMENDAN KRALJIČINE SMRTI

U Mostaru sjaji lik kraljice Katarine Kosače

Hercegovske kćeri i sinovi danas su obilježili 542. godišnjicu smrti kraljice Katarine Kosače – Kotromanić posjetom njenog rodnog Stjepan-grada u Blagaju i projekcijom na...