Sve vijesti

HNK Mostar

BRUXELLES

EU osuđuje vojnu eskalaciju u Gorskom Karabahu, poziva Azerbejdžan da obustavi vojne aktivnosti

Europska unija osuđuje vojnu eskalaciju duž linije dodira i na drugim lokacijama u Karabahu, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku.

Kako se navodi, EU žali zbog gubitka života koje je donijela eskalacija i pozivamo na hitan prekid neprijateljstava te da Azerbejdžan obustavi trenutne vojne aktivnosti.

– Postoji hitna potreba za povratak dijalogu između Bakua i Armenaca iz Karabaha. Ova vojna eskalacija ne bi se trebala koristiti kao izgovor za prisilni egzodus lokalnog stanovništva – navode se u priopćenju.

EU dalje navodi da nasilje treba prestati kako bi se stvorilo okruženje koje je pogodno za mir i pregovore o normalizaciji. Potrebna je istinska posvećenost svih strana da bi se radilo na pregovorima. EU ostaje u potpunosti angažirana na olakšavanju dijaloga.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane priopćilo je danas da je započelo “antiterorističke” operacije u svojoj otcijepljenoj regiji Nagorno-Karabah, koja je pod armenskom kontrolom.

Dva susjeda, Azerbejdžan i Armenija, dva puta su ratovali zbog Nagorno-Karabaha, prvo početkom 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza, i ponovo 2020. godine./Fena/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MOSTAR

Počasni skok sa Starog mosta za Dodika i Porfirija

Za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija danas je izveden počasni skok sa Starog mosta u Mostaru. Dodik i patrijarh...