EU O SCHMIDTOVOM NAMETANJU: Visok stupanj međunarodne supervizije nespojiv s europskom budućnošću BiH

Glasnogovornik Europske unije Peter Stano komentirao je odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je danas nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

– Visoki predstavnik Schmidt 26. ožujka donio je odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. EU podsjeća da se izvršna ovlaštenja visokog predstavnika trebaju koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji. EU očekuje od domaćih vlasti da provedu potrebne reforme kojima će se osigurati da se izbori provode u skladu s europskim standardima kroz primjenu preporuka OESS/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, kao i da osiguraju transparentnost financiranja političkih subjekata – naveo je Stano.

Dodao je da je EU izrazila snažnu preferenciju da Parlamentarna skupština BiH bude ta koja preuzima odgovornost i usvaja ove reforme, kao što su se lideri koalicije na razini BiH obvezali da će učiniti i to blagovremeno radi primjene na listopadskim lokalnim izborima.

– EU ističe da je visok stupanj međunarodne supervizije nespojiv s europskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu suzdržanost u narednom razdoblju. Nakon odluke Europskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora, EU nastavlja raditi s domaćim vlastima kako bi se ostvarili iskoraci na europskom putu – zaključio je Stano./HMS/

 

1 COMMENT

  1. nijemci, amerikanci, eu i muslimani (od nedavno bošnjaci) su Hrvatima u BiH oteli pravo da biraju svog predstavnika u Predsjedništo.
    Onaj tko otima, taj krade, taj je kriminalac i prevarant.
    Eto za Hrvate (oni su u BiH nepozeljna stoka) budu to komšije – muslimani birali njihovog predstavnika.
    Bojkotirati sve izbore do promjene izbornog zakona, proglasiti HR-HB i samoupravu na svim dijelovima gdje su Hrvati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img