EU-MONITORING: Usvojeni zakoni u RS u izravnoj koliziji s procesom europskih integracija BiH

Inicijativa za monitoring europskih integracija Bosne i Hercegovine osudila je usvajanje Prijedloga Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, poznatog kao Zakon o stranim agentima, u Vladi Republike Srpske.

Navode da Vlada Republike Srpske ignorira glasove nevladinih organizacija koje su jasno pozvale na odbacivanje ovakvog, neprihvatljivog prijedloga zakona.

Osim Zakona o kriminalizaciji klevete, koji ugrožava ugrožava slobodu izražavanja građana i vrši pritisak na slobodu medija, vlasti Republike Srpske, kroz tzv. Zakon o stranim agentima, nastavljaju voditi političke procese koji su u izravnom sukobu s europskim putem Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.

Također, ističu da su usvojeni Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi te Izborni zakon Republike Srpske, čime se stvara paralelni sustav u zemlji i izravno zadire u nadležnosti Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Podsjećaju da je usvojen i Zakon o imunitetu koji će, i izabranim i imenovanim dužnosnicima, omogućiti potpunu zaštitu od pravnih postupaka i de facto nekažnjivost pred zakonom. Takvi zakoni šalju jasnu poruku o nedostatku političke volje za usklađivanjem s europskim standardima i vrijednostima i stvaraju nepremostive prepreke na putu ka europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Naglašavaju da se usvajanjem zakona, koji su u suprotnosti s europskim vrijednostima, urušavaju temelji otvorenog i demokratskog društva i stvara atmosfera straha i autocenzure među građanima.

Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH poziva Narodnu Skupštinu Republike Srpske da preispita svoj pristup i odabrani politički smjer, te da uvaži jasno iskazane stavove i glas civilnog sektora, koji je protiv ovih zakonskih rješenja, te da vrati fokus na proces usvajanja reformi, koji je definiran kroz 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, priopćeno je iz te organizacije./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img