Sve vijesti

JASNA PORUKA BRUXELLESA

EU bi mogla uvesti vize za građane BiH, ukoliko BiH ne uskladi vizni režim s EU

Europska unija očekuje da se Bosna i Hercegovina, kao zemlja kandidat, u potpunosti uskladi s politikama EU u brojnim oblastima, uključujući viznu politiku.

– Budući da je za državljane pojedinih trećih zemalja, uključujući Tursku, Kinu, Rusiju, Azerbejdžan, Oman, Katar i Kuvajt obvezno posjedovanje viza za ulazak u EU, od BiH se očekuje da osigura napredak u usklađivanju svoje vizne politike s politikom EU – naveo je u odgovoru na Fenin upit glasnogovornik Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Koenig.

Dodao je da je nedavno postignut napredak u usklađivanju vizne politike BiH s uvođenjem viznog režima za Bahrein od rujna 2023.

– Pozivamo BiH da svoju viznu politiku uskladi s politikom EU podjednako za sve zemlje, što je važno ne samo za proces pristupanja BiH EU, već i za adekvatno funkcioniranje bezviznog režima BiH s EU koji je već uspostavljen – naveo je Koenig.

Po njegovim riječima, EU kontinuirano prati ispunjavanje zahtjeva za izuzeće od viza od strane zemalja čiji su državljani dobili bezvizni pristup EU.

– Ne postoje neposredni planovi za uvođenje viznog režima s BiH, imajući u vidu da je snažnije integriranje Zapadnog Balkana u EU jedan od ciljeva politika EU. Ipak, EU zadržava pravo da ponovo uvede vizni režim ukoliko se ne ispune uvjeti za izuzeće od viza – naveo je Koenig.

Napomenuo je da se u Šestom izvještaju o mehanizmu suspenzije viza, koji je Europska komisija dostavila Europskom parlamentu i Europskom vijeću u listopadu 2023. godine, navodi da se, osim usklađivanja vizne politike s listom zemalja za koje je potrebna viza za EU, od Bosne i Hercegovine očekuje također da ubrzano ispregovara, potpiše i ratificira Statusni sporazum o Frontexu s EU te da se riješe pitanja suradnje na readmisiji koju su signalizirale države članice./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...