RAZGOVARALI PUTIN I ERDOGAN

Eskalacija sukoba u Siriji

Predsjednik Rusije i Turske Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan izrazili su zabrinutost zbog eskalacije sukoba na sjeverozapadu Sirije nakon što su turske vojne snage u napadima sirijske vojske uz rusku potporu iz zraka pretrpjele teške gubitke.

Nakon što je turska strana pretrpjela najveće gubitke u jednom napadu od početka intervencije u Siriji 2016., Ankara je pozvala u pomoć međunarodnu zajednicu, prijeteći novim priljevom izbjeglica u Europu.

U području Idliba u napadu sirijskih snaga poginula su 33 turska vojnika, a kako javlja Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), Turska je uzvratila, pri čemu je poginulo 16 sirijskih vojnika.

Zbog ozbiljnosti situacije Putin i Erdogan su u telefonskom razgovoru izrazili “ozbiljnu zabrinutost” stanjem u Idlibu i kazali da će razmotriti mogućnost održavanja novog zajedničkog samita.

“Obje strane su naglasile potrebu poduzimanja dodatnih mjera kako bi se normalizirala situacija na sjeverozapadu Sirije”, kaže se u priopćenju Kremlja.

Rusija Turskoj izrazila sućut

Zbog pogoršanja humanitarne situacije uslijed sirijske ofenzive, s više stotina poginulih civila i skoro milijun raseljenih posljednjih mjeseci, Ujedinjeni narodi su pozvali na prekid vatre, dok je Europska unija izrazila zabrinutost zbog mogućeg većeg međunarodnog vojnog sukoba u Siriji, a u međuvremenu razmišlja, kako je rekla, o “svim mjerama” kojima bi se zaštitila.

Čelnik NATO saveza Jens Stoltenberg pozvao je u petak Rusiju i Siriju da zaustave svoju ofenzivu na Idlib te je istaknuo da je vojni savez solidaran sa svojom članicom Turskom koja je u zračnom napadu sirijskih snaga izgubila 33 vojnika.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio je Turskoj sućut zbog gubitka vojnika i kazao da će Moskva učiniti sve kako bi zajamčila njihovu sigurnost.

Ranije je ruski ministar obrane kazao da su turski vojnici poginuli jer su se našli “među borbenim jedinicama terorističkih skupina”.

Erdogan se od tog napada još uvijek nije oglasio, no turski tisak piše o šoku i bijesu, a neki mediji bliski vlasti pozvali su na osvetu.

Moskva je u petak uz sirijsku obalu poslala i svoju crnomorsku flotu s dva ratna broda, naoružana raketama Kalibr.

Osim razgovora s Putinom, Erdogan će, kako je objavila turska strana, razgovarati s čelnicima SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke./Hina/HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img