AMERIČKI DIPLOMATA

ESCOBAR: Rata u BiH neće biti, SAD i Kvinta podržavaju nametanje izmjena Izbornog zakona

Gabriel Escobar, specijalni predstavnik američkog državnog tajnika za Zapadni Balkan održao je jučer online brifing za novinare iz regije na kojem je bilo riječi o aktuelnim temama na Zapadnom Balkanu, uključujući nedavne tenzije na relaciji Srbije i Kosova, ali i odlukama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Osudio je zapaljivu retoriku koja je proizišla nakon odluka visokog predstavnika, te ponovio kako rata u Bosni i Hercegovini neće biti.

Na pitanje podržava li Ured visokog predstavnika i namjere da nametne izmjene izbornog zakonodavstva, te da prokomentira reakcije u javnosti, uključujući i onu lidera SDA Bakira Izetbegovića, Escobar je istaknuo podršku SAD i zemalja Kvinte ulozi visokog predstavnika kao važnog dijela Daytonskog mirovnog sporazuma.

Podržavamo odluku o nametanju izmjena izbornog procesa

– Što se tiče nedavne odluke o nametanju izmjena izbornog procesa, mi ih podržavamo. Te će promjene eliminirati govor mržnje, regulirat će korištenje javnih resursa za stranačku korist i stvoriti određenu transparentnost u procesu – kazao je Escobar.

Kako je dodao, on s čime se ne slaže su retorike koju su neke političke stranke koristile kao rezultat toga.

– Izbore trebamo iskoristiti kao priliku za jačanje demokracije u Bosni i Hercegovini i stvaranje mirne tranzicije vlasti između onih koji su izabrani i onih koji nisu izabrani – kazao je Escobar.

Dužnosnik State Departmenta, kako prenosi Avaz, oštro je opovrgnuo insinuacije o mogućem sukobu.

– I stoga odbacujemo bilo kakve reference na sukobe, na rat. Moram još jednom ponoviti da rata u Bosni i Hercegovini neće biti. Međunarodna zajednica je jedinstvena u zaštiti sigurnosti Bosne i Hercegovine. Imamo mirovne snage. Te mirovne snage će ostati. Stoga potičem čelnike političkih stranaka na svim stranama da se suzdrže od komentara koji podižu napetosti u zemlji – rekao je on.

Na pitanje o ruskom utjecaju u regiji, te naporima te zemlje, kako sugeriraju neki dužnosnici u regiji, da destabilizira Zapadni Balkan posebno Kosovo i BiH, Escobar je odgovorio da se rješenje za trajnu stabilnost mora pronaći unutar same regije.

Destabilizirajući faktor nekih političara

Vjeruje kako uz vrlo malo izuzetaka, ono što se događa na Balkanu jeste rezultat faktora koji se događaju u regiji. Kao primjer navodi tenzije između Srbije i Kosova, ističući potrebu predstavnika Beograda i Prištine da nastave dijalog u Bruxelesu pod pokroviteljstvom EU te riješe problem kroz dijalog.

– Rusija pokušava igrati ulogu, ali ta uloga nije toliko važna koliko destabilizirajući faktor nekih političara i nekih aktera koji djeluju unutar samog Zapadnog Balkana – naveo je Escobar.

U zaključnom dijelu izlaganja, Eskobar je poručio kako u Bosni i Hercegovini očekuje “slobodne, poštene i otvorene izbore, i formiranje vlasti nakon toga”.

On je najavio i skoru posjetu zemljama Zapadnog Balkana./HMS/

3 COMMENTS

  1. Eto, Eskobar je poručio kako u Bosni i Hercegovini očekuje “slobodne, poštene i otvorene izbore, i formiranje vlasti nakon toga” po, prema sudskim presudama, uzurpiranom i nepoštenom izbornom zakonu, razblaženom “tehničkim izmjenama” Visokog predstavnika koje oni “podržavaju”!
    Velika hvala, Mr. Escobar!

  2. Dosao policajac stranac, i ponasa se kao gazda u tudoj kuci. Odreduje sudbinu Hrvatskoga naroda, kao da je Bog. Njihovu demonskukratiju neka si nose doma. Oni je sami nemaju, nego deset admantmana. Njihovu pseudodemonskukratiju donjela mnogim narodima na svitu nemir, glad, rat, patnju, smart, iskoristavanje ljudi i zemaljski resursa, a pogotovo nanesenu destabilnost koju danas vidimo. Takoder su antihrvatski nastrojeni, anti-katolici a ne politicki partneri Hrvata, nego njihovi grobari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

INSPEKTORI OTKRILI

Tko je Senad Sarić pod čijim se imenom vodi dosije Sebije Izetbegović?

Senad Sarić ime je liječnika pod čijim brojem dosjea se na Medicinskom fakultetu vodi SebijaIzetbegović. Otkrili su to inspektoru Kantonalne uprave za inspekcijske poslove...