Eruptirala indonezijska planina Merapi

Indonezijska planina Merapi eruptirala je danas, šireći užarenu lavu niz svoje padine, javlja Anadolu.

– Na gusto naseljenom otoku Java, Merapi je ispustio oblake vrućeg pepela i mješavine stijena i lave koji su se spuštali i do dva kilometra niz njegove padine – rekao je Agus Budi Santoso, šef indonezijskog istraživanja tehnologije geoloških katastrofa.

Kazao je da je pepeo prekrio nekoliko sela, ali da nije bilo žrtava.

Merapi je najaktivniji od više od 120 vulkana širom Indonezije. Nedjeljna erupcija posljednja je otkako su vlasti podigle razinu uzbune na drugi najviši u studeno, 2020. godine nakon što su senzori primijetili povećanje aktivnosti.

Stanovnicima koji žive na padinama savjetovano je da ostanu sedam kilometara udaljeni od kratera.

Godine 2010. u erupciji je poginulo 347 ljudi, a raseljeno 20.000.

Planina visoka 2.968 metara udaljena je oko 30 kilometara od Yogyakarta, drevnog centra javanske kulture i sjedišta kraljevskih dinastija koje sežu u prošlost. Oko četvrt milijuna ljudi živi u krugu od deset kilometara od vulkana.

Nekoliko drugih aktivnih vulkana također je eruptiralo ovog vikenda, što je navelo vlasti da evakuiraju tisuće stanovnika, navodi Indonezijski centar za vulkanologiju i ublažavanje geoloških katastrofa.

Indonezija, arhipelag sa 270 milijuna stanovnika, podložna je potresima i vulkanskim aktivnostima jer se nalazi duž “vatrenog prstena” u Tihom oceanu./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img