TURSKA SE UMJEŠALA

ERDOGAN: Turski narod je uz azerbejdžansku braću “svim raspoloživim sredstvima”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako je ”jutrošnjim napadima na Azerbejdžan Armenija još jednom pokazala da predstavlja najveću prijetnju miru i stabilnosti u regiji”.

“Turski narod je i danas, kao i uvijek do sada, svim raspoloživim sredstvima uz svoju azerbejdžansku braću“, naveo je Erdogan u poruci objavljenoj na Twitteru.

Turski predsjednik Erdogan je, također, kazao kako međunarodna zajednica ”još jednom pokazuje kako ima dvostruke standarde i na primjeru neadekvatnog odgovora na provokativnu agresiju Armenije”.

“I Minsk trojac, koji se skoro 30 godina ponaša nemarno, je nažalost daleko od djelovanja u pravcu rješavanja problema. Pozivamo armenski narod da se izbore za svoju budućnost naspram vlasti i onih koji ih guraju u propast i koriste kao marionete, a pozivamo i cijeli svijet da stane uz Azerbejdžan u njegovoj borbi protiv okupacije i zla“, poručio je Erdogan.

Erdogan je naveo da je danas telefonom razgovarao s azebejdžanskim kolegom Ilhamom Aliyevom i da se još jednom uvjerio u njegovo odlučno i čvrsto držanje.

Dodao je da je u tom razgovoru ponovio kako će Turska nastaviti podršku Azerbejdžanu i tamošnjem bratskom narodu pod sloganom “jedan narod, dvije države“.

Armenija: Azerbejdžanska vojska prva napala Nagorno Karabah

Podsjetimo Armenske vlasti proglasile su jutros ratno stanje i opću mobilizaciju nakon novih sukoba koji su izbili u Nagorno Karabahu između tamošnjih separatista koje podupire Erevan i snaga Azerbajdžana, javlja Hina.

– U Armeniji su proglašeni ratno stanje i opća mobilizacija. Tražim od svih da se pojave u vojnim povjereništvima – napisao je na Facebooku premijer Armenije Nikol Pachinian.

Pozvao je također stanovništvo da “bude spremno braniti svetu domovinu”.

– Snažno podržimo našu državu, našu vojsku .. i pobijedit ćemo. Neka dugo živi slavna armenska vojska – napisao je.

Prije Armenije, i Nagorno-Karabakh je proglasio ratno stanje i opću mobilizaciju svog muškog stanovništva, objavio je predsjednik te samoproglašene države Arayik Harutyunyan.

Armenija i Azerbajdžan dugo su u sukobu zbog odcijepljene azerbajdžanske većinski armenske regije Nagorno-Karabaha, a granični sukobi pojačali su se proteklih mjeseci.

Armenija je jutros priopćila da je susjedni Azerbajdžan napao civilna naselja u području Nagorno-Karabaha te pozvala stanovnike u spornoj regiji da idu u skloništa.

I Azerbajdžan i armenski separatisti objavili su da je u sukobima bilo vojnih i civilnih žrtava.

Armensko ministarstvo obrane reklo je da su njihove snage srušile dva azerbajdžanska helikoptera i tri drona kao odgovor na napade za koje su rekli da su počeli u 4,10 sati po GMT-u. Cilj napada bila su civilna naselja, uključujući regionalno središte Stepanakert.

– Naš će odgovor biti proporcionalan i vojno vodstvo Azerbajdžana snosi punu odgovornost za stanje – navodi se u ranijoj izjavi armenskoga ministarstva obrane.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane reklo je da je počelo vojnu operaciju duž “linije dodira”, ničije zemlje koja razdvaja snage koje podupire Armenija od azerbajdžanskih snaga u regiji, objavile su ruske novinske agencije.

Ministarstvo je reklo da je azerbajdžanski helikopter srušen, no da je posada preživjela.

Etnički Armenci u Nagorno-Karabahu proglasili su neovisnost za vrijeme sukoba koji je izbio nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Premda su 1994. dogovorile prekid vatre, Azerbajdžan i Armenija jedna drugu optužuju za napade oko Nagorno-Karabaha i duž državne granice između dviju zemalja./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije