TURSKI PREDSJEDNIK OTVORENO

ERDOGAN: Turska će istrijebiti kurdske militante u Siriji tenkovima i vojnicima

Turska će uskoro napasti militante tenkovima i vojnicima, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan, najavljujući moguću kopnenu ofenzivu protiv kurdske milicije u Siriji.

Njegove su riječi uslijedile dok je tursko topništvo nastavilo s bombardiranjem kurdskih baza i drugih ciljeva u blizini sirijskih gradova Tal Rifaat i Kobani, rekla su Reutersu dva sirijska vojna izvora.

– Mi se borimo protiv terorista nekoliko dana našim avionima, topovima i oružjem, rekao je Erdogan u govoru u sjeveroistočnoj Turskoj.

– Ako Bog da, mi ćemo ih sve istrijebiti što prije, zajedno s našim tenkovima, našim vojnicima, dodao je.

Prethodno je rekao da operacije neće biti ograničene na zračne udare te da mogu uključiti i kopnene snage. Turska je posljednjih godina pokrenula nekoliko velikih vojnih operacija protiv milicije sirijskih Kurda, Narodnih zaštitnih jedinica (YPG) i militanata Islamske države u sjevernoj Siriji.

Turska je u ponedjeljak priopćila da je YPG ubio dvije osobe u minobacačkim napadima iz sjeverne Sirije, nakon turskih zračnih operacija tijekom vikenda i smrtonosnog bombaškog napada u Istanbulu tjedan dana ranije.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene YPG-om priopćile su da je 15 civila i boraca ubijeno u turskim napadima posljednjih dana.

Turski ministar obrane Hulusi Akar obećao je da će nastaviti s operacijama protiv militanata, obnovivši pozive NATO savezniku Washingtonu da prestane podržavati snage sirijskih Kurda koje Ankara naziva krilom zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK).

– Govorimo svim našim partnerima, posebice Sjedinjenim Državama, na svim razinama, da je YPG jednak PKK-u i ustrajemo u svom zahtjevu da zaustave svaku vrstu potpore teroristima, rekao je Akar./Hina/HMS/

Najnovije

STUTTGART

Pretres u Mercedesu zbog sumnje na korupciju

Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu, pored Stuttgarta, pretreseni su u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru...