INVAZIJA Turska vojska započela ofanzivu na Kurde, odjekuju eksplozije na sjeveru Sirije

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je da je vojska njegove zemlje započela vojnu operaciju na sjeveru Sirije.

Kako je naveo na Twitteru, operacija se zove “Izvor mira”.

Kako je turski predsjednik potvrdio na Twitteru, turske oružane snage, zajedno sa sirijskom državnom vojskom, pokrenule su ovu vojnu operaciju protiv terorističkih organizacija PKK i YPG na sjeveru Sirije.

– Naš zadatak je spriječiti kreiranje terorističkog koridora širom naše južne granice i donijeti mir u to područje – napisao je Erdogan na Twitteru.

Dodao je da će „Izvor mira“ neutralizirati terorističke prijetnje protiv Turske i dovesti do uspostavljanja sigurne zone i olakšanja povratka sirijskih izbjeglica njihovim domovima.

– Sačuvat ćemo sirijski teritorijalni integritet i osloboditi lokalne zajednice od terorista – napisao je Erdogan.

Nedugo nakon što je turski predsjednik najavio početak operacije “Izvor mira”, u blizini turske granice odjekuju eksplozije. U tom dijelu Sirije, kako javlja AFP, vlada kaotično stanje, a stotine civila pokušava pobjeći bombardiranju.

Napad je uslijedio nakon što su SAD objavile da povlače svoje trupe s tog područja, tako napuštajući Sirijske demokratske snage (SDF), svog najbližeg saveznika u borbi protiv Islamske države.

Sirijske oružane snage, koje vode kurdske postrojbe za zaštitu naroda (YPG), izjavile su da je ovaj potez od SAD „nož u leđa“ njima. Turska smatra YPG terorističkom grupom. /HMS/

Najnovije

MISU PREDVODIO BISKUP KOMARICA

Obilježeno 25 godina od pogroma Hrvata katolika banjolučkoga kraja

Biskup banjolučki, mons. Franjo Komarica, u nedjelju 20. rujna 2020. u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u okviru nekadašnje trapističke opatije „Marija Zvijezda“ slavio...