ERDOGAN: Politika proširenja EU blokirana od kratkovidnih populističkih krugova

Vjerujemo da će lideri djelovati na vizionarski način i podržati integraciju Balkana u EU. Zadovoljstvo mi je da su zemlje osnivači procesa postigle suglasnost da Turska preuzme u budućnosti predsjedavanje ovim procesom, kazao je danas turski predsjednik Reccep Tayip Erdogan prilikom obraćanja na Jahorini u sklopu foruma Procesa suradnje jugoistočne Europe (SEECP), javlja N1 televizija.

“Uspjeh suradnje jugoistočne Europe nije važan samo za naše zemlje nego za mir i stabilnost prosperitet cijelog europskog kontinenta, cijelu Europu. Ovaj proces u isto vrijeme ostvaruje i kritičan doprinos procesu integracija Balkana s euroatlanskim institucijama”, kazao je Erdogan na početku obraćanja i dodao:

“U posljednje vrijeme vidimo da je politika proširenja EU blokirana od strane nekih kratkovidnih populističkih krugova. Negativni pravci podjele i diskriminacije koji se šire širom kontitneta ne predstavljaju opasnost samo za Europu, nego i za budućnost i potencijal da regija bude nada za mnoge”.

Erdogan je kazao da vjeruje da će europski lideri djelovati vizionarski.

“Vjerujemo da će lideri djelovati na vizionarski način i podržati integraciju Balkana u EU. Zadovoljstvo mi je da su zemlje osnivači procesa postigle suglasnost da Turska preuzme u budućnosti predsjedavanje ovim procesom”, istaknuo je.

Predsjednik Turske je kazao da je Turska utočište za nekoliko milijuna izbjeglica.

“Fokusirat ćemo se na pitanje migracija, proširenje resursa, transportnih ruta u regiji i slično. Zemlje EU se ne mogu dogovoriti za prihvat nekoliko desetina izbjeglica, Turska je utočište za nekoliko milijuna izbjeglica. Potrošnja koju je Turska ostvarila za pomoć izbjeglicama premašila je 36 milijardi dolara”.

“Balkanske zemlje trebaju razvijati ekonomsku suradnju, a autoput Beograd – Sarajevo je i u tom pogledu od strateške važnosti”, dodao je./HMS/

Najnovije