ERDOGAN: Nedjeljni izbori nisu kraj, već prekretnica

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je danas da njegova vladajuća alijansa nije postigla željeni rezultat na nedjeljnim lokalnim izborima, dodajući da će izvršiti samokritiku i otkloniti nedostatke.

Turci su kaznili Erdogana i njegovu stranku u nedjelju na nacionalnim lokalnim izborima, gaseći predsjednikove nade da će povratiti vlast u općinama u Istanbulu i Ankari u kojima je oporba pobijedila 2019. godine.

Obraćajući se pristalicama u Ankari, Erdogan je rekao da izbori nisu kraj, nego prekretnica za njegov savez, i dodao da je izborni ciklus, koji datira od svibnja prošle godine i koji je iscrpio tursku ekonomiju, sada završen.

Erdogan je obećao da će ispraviti sve greške koje su dovele do poraza njegove stranke na lokalnim izborima u Turskoj gdje je oporba kapitalizirala ekonomske probleme i otuđila glasače, dovodeći u neizvjesnost njegove reformske planove.

Nedjeljno glasanje označilo je najteži poraz Erdogana i njegove AK Partije (AKP) u više od 20 godina na vlasti, revitalizirajući oporbenu stranku i jačajući poziciju gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua kao glavnog suparnika predsjednika.

Naglašavajući političku mapu kojom je dugo dominirala AKP, Republikanska narodna partija (CHP) prvi je put u posljednjih nekoliko desetljeća osvojila glasove naroda i zahvatila većinu glavnih gradova, prodirući daleko u konzervativnu središnju Tursku.

Analitičari kažu da su birači izgubili strpljenje i zbog troškova života koje je potaknula inflacija od skoro 70 posto i zbog Erdoganovog političkog stila koji izaziva podjele.

Rezultat je uništio njegove nade za usvajanje novog ustava, koji bi potencijalno mogao produžiti njegovu vladavinu nakon 2028. kada mu se mandat završi, rekli su.

Iako AKP i njeni saveznici imaju većinu u parlamentu, Erdoganu bi bila potrebna šira podrška ili uspješan referendum za novi ustav, prenosi Reuters./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img