EPILOG SASTANKA Radnici Aluminija nisu zadovoljni, mogući novi prosvjedi

U Mostaru je danas bila nova runda pregovora u slučaju Aluminija, a Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata, naveo je kako je ovaj put bilo lošije nego prethodni.

Bebek je govorio i o tome što će biti s radnicima koji trebaju u mirovinu te naveo: “Što se tiče mirovine, pričali smo o tome prošli put. Kad pođe čovjek u mirovinu bilo kada, u tom slučaju bi mu se sve uplatilo, a mi smo to tražili pisanim putem i sa štambiljom”, piše N1.

U ovome poduzeću su vršili anketno ispitivanje među radnicima, a ono je pokazalo:

“526 ljudi želi raditi, njih 76 želi otpremninu, a 46 je zaokružilo i jednu i drugo, što nije valjan odgovor, a 177 nisu ništa zaokružili. Što se tiče ovoga, samo bi radilo u toj prvoj fazi a u drugoj se ne spominje. Bilo bi tu tehnološkog viška negdje otprilike 550, što je lošije nego prošli put kad smo pričali. Što se tiče plana zbrinjavanja djelatnika, prvo bi trebala proći sistematizacija. Trenutno je tu strateški partner neka izraelsko-kineska firma”, istaknuo je.

“U svakom slučaju puno je lošije nego prošli put, više je pesimizma. Jedini optimizam je kada je u pitanju ljevaonica. Što se tiče elektrolize, za dugo vremena neće biti popravljeno”, naveo je Bebek.

Novinarima se obratio i Romeo Biokšić, iz Nezavisnog sindikata Aluminija, koji se složio s Bebekom, te poručio kako nisu zadovoljni današnjom rundom pregovora.

“Nimalo nismo zadovoljni današnjim sastankom. Na osnovu ankete koja je rađena po pitanju nastavka rada 64 posto djelatnika se izjasnilo da bi nastavilo daljnji nastavak rada, devet da bi uzelo otpremninu, šest posto za obje varijante dok se 21 posto nije nikako izjasnilo. Samim tim dovodimo se u nezgodnu situaciju i po pokretanju plana gdje smo dobili i trenutnu sistematizaciju radnih mjesta gdje se šest od pet uposlenika smatraju viškom. Mogući su prosvjedi, štrajkovi. Dakle, 1. rujna je upitno pokretanje proizvodnje, osim ako novi strateški partner ne ubrizga nova sredstva”, naveo je Biokšić./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZENICA Na lokalitetu Kamenolom pronađeno tijelo muškarca

U Zenici je danas pronađeno još jedno beživotno tijelo nepoznatog muškarca, potvrđeno je za Faktor iz MUP-a Zeničko-dobojske županije.Dežurnoj službu PS Crkvice danas u...