Hrvatski Medijski Servis

ENTITETSKI VS DRŽAVNOG MINISTRA: Državna razina nema nadležnosti za realizaciju puta Sarajevo-Beograd

Neđo Trninić, ministar prometa i veza Republike Srpske govoreći o pismu namjere o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, koje su u Sarajevu potpisali ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko i ministar prometa, pomorstva i komunikacija Turske Ahmet Arslan, Trninić je rekao da razina BiH nema nadležnosti za realizaciju tog infrastrukturnog projekta.

Trninić je izjavio Srni da RS određuje prioritete i provodi projekte koji se odnose na izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo, a ne razina BiH.

“Pismo namjere nema nikakvu težinu dok ne bude postignut dogovor sa Republikom Srpskom. Federacija BiH može početi sarealizacijom projekata, ali niko ne može odlučivati o Srpskoj”, dodao je Trninić. Podsjetio je kako RS u strateškim dokumentima ima definirane trase i projekte za auto-put prema Beogradu te naglasio kako u BiH mora postojati dogovor o svemu, pa i o izgradnji infrastrukture.

Ministri Jusko i Arslan potpisali su tijekom Erdoganovog boravka u BiH u zgradi Predsjedništva BiH pismo namjere o jačanju i širenju suradnje u oblasti prometa i infrastrukture između ova dva ministarstva.

U pismu je navedeno da će dvije zemlje jačati suradnju u oblasti prometa i infrastrukture, poticati investicije u prometnu infrastrukturu i pružati dodatne poticaje za razvoj prometne mreže u regiji zapadnog Balkana, razvijati međusobnu suradnju u oblastima željezničkog, cestovnog, vodnog, zračnog i intermodalnog prometa, razmotriti mogućnost suradnje na izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd putem zajedničkih koordiniranih aktivnosti i u suradnji s nadležnim tijelima u BiH, te doći do trase kroz BiH i definirati dalje projektne aktivnosti, smjer djelovanja i uspostaviti modaliteta suradnje, posebno na realizaciji projekta autoputa Sarajevo- Beograd./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte