LIBANON

Eksplozija u Bejrutu stvorila je krater dubok 43 metra

Razorna eksplozija u Bejrutu stvorila je krater dubine 43 metra, objavio je u nedjelju jedan libanonski izvor, citirajući francuske pirotehničare koji su stigli u libanonsku prijestolnicu.

U eksploziji u utorak poginulo je najmanje 158 ljudi. Ranjeno ih je oko 5000, a 300.000 izgubilo je svoje domove. Nekoliko desetaka ljudi još se smatra nestalima.

Krater dubok 43 metra

Eksploziju je uzrokovalo skladište u kojem je, po libanonskim vlastima, bilo uskladišteno bez mjera sigurnosti oko 2750 tona amonijeva nitrata.

“Eksplozija je stvorila krater dubok 43 metra”, rekao je sigurnosni izvor.

Francuska daje logističku potporu Libanonu u koji je poslala policijske i istražne ekipe, kao i medicinsku pomoć.

Danas se održava i virtualna konferencija svjetskih čelnika o prikupljanju pomoći za Bejrut koju su organizirali Francuska i Ujedinjeni narodi.

Krater promjera 124 metra

CNN je ranije javio kako je promjer kratera u Bejrutu koji je napravila silovita eksplozija oko 124 metra.

CNN je informaciju objavio temeljem analize satelitskih snimki.

To znači da je krater veći od nogometnog igrališta. CNN dodaje i kako njihova procjena može varirati 10 metara na više ili manje.

Održava se summit za pomoć Bejrutu

Međunarodni čelnici razgovaraju danas o prikupljanju pomoći za Bejrut nakon eksplozije koja je razorila libanonski glavni grad, najavljuje BBC.

Virtualna konferencija koju su organizirali Francuska i Ujedinjeni narodi počela je u 14 sati po libanonskom vremenu (11 sati GMT). Američki predsjednik Donald Trump rekao je da se namjerava priključiti pozivu.

Oglasio se i Trump: Svi žele pomoći

Libanonski premijer Hasan Diab u televizijskom je obraćanju rekao da će pozvati na prijevremene izbore kao način izlaska iz krize. O tom pitanju vlada će raspravljati u ponedjeljak. Protuvladin pokret izbio je u listopadu izazvan financijskim stanjem u državi i padom valute.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron posjetio je Bejrut u četvrtak i objavio da želi koordinirati međunarodnu pomoć za zemlju.

U izjavi iz francuske predsjedničke palače kaže se da je svrha konferencije u nedjelju “mobilizirati glavne libanonske međunarodne partnere i odmah organizirati koordiniranu pomoć međunarodne zajednice”.
Sudjelovat će predstavnici država članica Europske unije, Kina, Rusija, Egipat, Jordan i Velika Britanija, a pozvani su i mnogi drugi.

U nizu tvitova američki predsjednik Trump napisao je da je o “katastrofalnom događaju” u Bejrutu razgovarao s Macronom te da će se priključiti konferenciji.

“Svi žele pomoći!” napisao je.

Prosjedi sve veći, ubijen policajac

U subotu je nekoliko tisuća ljudi, ogorčenih zbog nemara koji je vjerojatni uzrok eksplozije, izišlo na ulice, policija je ispaljivala suzavac, a prosvjednici su bacali kamenje. Neki su prosvjednici provalili u vladina ministarstva.

U sukobu policije i prosvjednika poginuo je jedan libanonski policajac. Ozlijeđeno je više od 100 ljudi, a deseci su završili u bolnici. Policija je potvrdila da je bilo i pucnjave, ali nije jasno tko je pucao.

Deseci prosvjednika ušli su u zgradu ministarstva vanjskih poslova gdje su spalili portret predsjednika Michela Aouna, kojeg mnogi smatraju predstavnikom političke klase koja vlada zemljom desetljećima i koju smatraju odgovornom za duboku političku i gospodarsku krizu.

Prije toga, policija je suzavcem gađala prosvjednike koji su se pokušali probiti do parlamenta.

Na ulicama od pet do sedam tisuća ljudi

Na ulice je izišlo između pet i sedam tisuća ljudi, a demonstranti su uzvikivali slogane poput “Narod želi pad režima” i nosili natpise poput “Odlazite, svi ste ubojice”.

Mnogi Libanonci bijesni su zbog toga što vlasti nisu spriječile eksploziju više od 2000 tona amonijeva nitrata.

Materijal, uskladišten u luci, zaplijenjen je s ruskog broda prije šest godina i od tada nije preseljen na sigurnije mjesto.

Vlada je obećala da će pronaći odgovorne i da će krivci za tragediju odgovarati./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije