Hrvatski Medijski Servis

EGZODUS U USŽ Gasi se čak 39 škola, bez posla ostaje 229 učitelja i nastavnika

Foto: Ilustracija/RTV USK

U Unsko-sanskoj županiji od školske 2019/2020. se zatvara čak 39 osnovnih škola, uglavnom područnih, a bez posla će ostati 229 učitelja i nastavnika. Rezultat je to analize primjenjivosti pedagoško-normativnih akata s prijedlozima bolnih reformi.

Ovu informaciju utvrdilo je povjerenstvo pri Ministarstvu obrazovanja Vlade USŽ, piše Klix.ba.

U Unsko-sanskoj županiji trenutno postoje 74 središnje i 120 područnih škola, a nakon implementacije predloženih mjera, u USŽ bi trebalo biti zatvoreno ukupno 39 škola, a najviše područnih. U praksi to znači da će bez posla ostati 229 učitelja i nastavnika, ali sigurno i određeni broj ostalog osoblja poput domara, čistačica i slično.

Za formiranje jednog razreda u školi minimalan broj učenika koji je neophodan je 18. Posljedice iseljavanja stanovništva, najviše iz općina Bosanske krajine prethodnih godina znače i manje djece u školama. Tako je prethodnih godina u velikom broju odjeljenja bilo i mnogo manje učenika od zakonskog minimuma. Ipak, s obzirom na velike troškove, vlast u USŽ sada podvlači crtu i pravi bolne rezove.

Nakon detaljne analize škole u USŽ su dobile obavijest o onome što slijedi, a evidentno je da će najteže odluke morati donijeti direktori škola, koji će biti primorani uručiti otkaze velikom broju ljudi koji će izgubiti nastavnu normu.

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte