Egipat odustao od plana za ponovno postavljanje granitnih blokova na piramidu

Egipat je poništio kontroverzni plan ponovnog postavljanja drevne granitne obloge na piramidu Menkaure, najmanju od tri velike piramide u Gizi, rekao je odbor koji je formirao ministar turizma zemlje u izjavi.
Mostafa Waziri, glavni tajnik Vrhovnog vijeća za antikvitete, najavio je plan prošlog mjeseca, izjavivši da će to biti projekt stoljeća.

No vijest da bi se drevni spomenik mogao promijeniti brzo je izazvala međunarodnu buku, što je natjeralo egipatsko tijelo za antikvitete da pregleda projekat. Piramide su jedine od sedam čuda starog svijeta koje su još sačuvane.

Jedina među piramidama, Menkaure je dizajnirana da bude obložena granitom, a ne mramorom. Postavljeno je samo 16 do 18 slojeva granita prije nego što je gradnja zaustavljena, očito zbog Menkaureove smrti oko 2503. pr.

Tokom stoljeća, krađe, vremenski uslovi i urušavanje uzrokovali su nestanak mnogih slojeva, ostavljajući samo sedam u moderno doba, iako su brojni pali granitni blokovi ostali razbacani oko baze piramide, prenosi Klix.

Waziri je rekao da će se projekt zamjene granita nastaviti tek nakon godinu dana skeniranja i dokumentacije.

“Odbor za reviziju piramide Menkaure jednoglasno se usprotivio ponovnoj ugradnji granitnih blokova kućišta, razbacanih oko baze piramide od prije nekoliko tisuća godina”, rekao je odbor u izjavi u četvrtak.

Zahi Hawass, bivši ministar antikviteta koji je bio na čelu odbora, rekao je da bi bilo nemoguće utvrditi gdje je koji blok izvorno bio. Njihova zamjena također bi zahtijevala cement, koji bi uništio piramidu.

“Ono što želim reći je da se ne brinete, piramide u Gizi su sigurne i ništa im se neće dogoditi. Ljudi me posvuda zovu, pišu pisma, e-mailove. Zabrinuti su. Nemojte se uopće brinuti, piramide su sigurne i niko ne može dirati piramidu Menkaure”, rekao je Hawass za Reuters./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img