SUĐENJE U AFERI "RESPIRATORI"

Edita Kalajdžić tvrdi da je ovog tjedna primila prijetnje: “Nastupit će problemi za tebe”

Edita Kalajdžić, glavna tajnica Vlade Federacije BiH, okončala je danas u Sudu Bosne i Hercegovine svjedočenje u predmetu koji se vodi protiv federalnog premijera Fadila Novalića i ostalih optuženih za uvoz spornih respiratora iz Kine.

Ona je danas rekla da o nabavci respiratora nije znala ništa, a da je u Viber grupi Gensek, s premijerom Novalićem i njegovim šefom kabineta Hasanom Ganibegovićem iznosila mišljenja na osnovu medijskih navoda. Kako je rekla, mislila je da je istina sve što se piše, ali je kasnije uvidjela da se radi o “spinu i pritisku”.

“To je bila grupa privatno-službene prirode”, kazala je, uz konstataciju da su se u njoj nalazile “privatne stvari, izleti, kuhanje, palačinke, kiflice…”

Svjedokinja je potvrdila da je na jednoj sjednici Vlade FBIH, krajem travnja ili početkom svibnja 2020., nakon što je afera s respiratorima dospjela u javnost, donijela zaključak da se od Pravobraniteljstva FBIH traži mišljenje o raskidu ugovora s dobavljačem respiratora, Fikretom Hodžićem “Srebrena malina”, prenosi Klix.ba.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, premijer Novalić je prvi put od početka suđenja iskoristio mogućnost i postavio pitanje svjedoku. Editu Kalajdžić pitao je za odgovor Pravobraniteljstva. Prema njenom odgovoru, Pravobraniteljstvo je odgovorilo da ugovor može raskinuti samo tijelo koje ga je potpisalo, a da to nije Vlada FBiH.

Na pitanje Novalićeve odvjetnice Vasvije Vidović, Kalajdžić je i danas ponovila da je telefon koji joj je oduzet u istrazi korišten tijekom istrage i nakon početka suđenja. Kako tvrdi, njeni kontakti pozivani su i u 3, 4… sata noću.

“Jednom je moja tajnica u ured unijela telefon koji je zvonio, a bio je moj broj”, kazala je.

Ona se požalila i na tretman tijekom istrage, uz tvrdnju da su tužitelji imali povišene tonove, da su lupali rukama i vratima, da je jedan od njih bacio svoj telefon… Ona je danas u sudnici kazala i da je od nje traženo da potvrdi ono što je pričao Ganibegović.

Prema njenim riječima, ovog tjedna je na telefon koji koristi trenutno dobila je uznemirujuću poruku “da će za nju nastupiti ogromni problemi”. To je prijavila FUP-u.

Tužitelj Mirza Hukeljić kazao je da je telefon koji je svjedokinji oduzet pohranjen u sefu, a da se istražuju navodi o njegovom naknadnom korištenju, zbog sumnje na djelo “pomoć počinitelju nakon kaznenog djela”. Ta kvalifikacija ostala je nepoznanica i nije je dalje obrazlagao.

Kako je rekla poslije ročišta odvjetnica Vidović, ni njoj nije poznato o čemu se konkretno radi.

Suđenje se nastavlja 3.studenog./HMS/

Najnovije

HAAG

Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora za zločine u BiH i Hrvatskoj

Bivšim čelnicima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću žalbeno vijeće Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu povećalo je...