DŽINDIĆ: Pokrenute aktivnosti za eksploataciju nafte i plina na području FBiH

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je da je Federalna vlada pokrenula aktivnosti vezane za dodjelu koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području entiteta.

On je rekao da se pokreću sve aktivnosti za nadmetanje u četiri bloka, do toga dva u Posavini, jedan u Tuzli i jedan na području Dinaridi, prenosi N1 televizija.

“Radi se o površini od 5.111 kilometara kvadratnih. Blok Dinaridi je najveći, nakon njega Tuzlanski bazen i dva mala u Posavini”, rekao je Džindić.

“Što se tiče procedure – radi se u suradnji sa Zvodom za geologiju i stručnjacima iz Londona. Očekujemo raspisivanje međunarodnog javnog poziva za nadmetanje. Nakon što ga objavimo – rok je šest mjeseci da se prijave i sudjeluju. Nakon toga – komisija će izvršiti analizu i odabir finalne kompanije koja će raditi eksploataciju i istraživanje na području FBiH”, poručio je Džindić na konferenciji za medije.

“Ovo je jedan od najznačajnijih projekata u BiH nakon rata. Pored toga omogućit će kompanijama da sudjeluju u infrastrukturnim projektima. Ukupan efekat će biti pozitivan na gospodarstvo FBiH, ali i BiH”, izjavio je Džindić.

On je poručio da je Zavod za geologiju vlasnik dokumentacije koja je smještena u data roomu – te da je sam početak eksploatacije dokumentiran.

“Imamo uređenu dokumentaciju, da svaka svjetska kompanija može doći. 20.000 KM je cijena dokumentacije”, kazao je.

Nafte na području FBiH ima – istaknuo je Džindić, ali nije bilo većih istraživanja. Federacija BiH ima potencijala kada je ova sirovina u pitanju, naveo je između ostalog Džindić./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

TUGA U VIŠEGRADU

Ubio se okružni tužitelj Dragan Ninković

Dragan Ninković, tužitelj Okružnog javnog tužiteljstva iz Istočnog Sarajeva, počinio je samoubojstvo.Samoubistvo je počinio iz vatrenog oružja jutros poslije sedam sati sati na...