DŽINDIĆ: Nastavljaju se pregovori s Kinezima oko kupovine Aluminija, sporno 10 točaka

Nermin Džindić, ministar energije u Vladi FBiH, rekao je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da je Vlada usvojila informaciju o memorandumu MTA Fonda iz Kine, koji je zainteresiran za strateško ulaganje u mostarski „Aluminij“, firmu koja je prije pola godine obustavila proizvodnju.

On je pojasnio da je Vlada ovlastila premijera Fadila Novalića da nastavi pregovore s ovim fondom, ali da postoji 10 spornih točaka o kojima je potrebno dodatno pregovarati, prenosi Dnevni avaz.

Među tim točkama je, kako je pojasnio, mirovanje ukupnog duga na određeno razdoblje, čime bi se omogućilo potencijalnom investitoru da može razmišljati o nekim drugim koracima i financijskom paketu ulaska.

– Tražili su da cijena električne energije bude fiksna u iznosu od 40 eura po megawat satu u razdoblju od deset godina, a Vlada FBiH to ne može jamčiti jer se cijena formira na osnovu tržišta. Traženo je i odobrenje Vlade FBiH da se ide u zajednički partnerski projekt izgradnje termobloka koji bi podržavao samo „Aluminij“ i da ta TE bude na ugalj do trenutka dok se ne osigura dovoljna količina plina, a u slučaju da ne bude operativna u nekih 10 godina, traže produženje zajamčene cijene električne energije – kazao je Džindić.

U više točaka tražene su garancije za kreditne aranžmane, za što Vlada FBiH, prema riječima Džindića, nema nadležnost./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

POLICIJA TRGA ZA RAZBOJNIKOM

Prijeteći oružjem oteo novac od radnika Lutrije u Mostaru

Prava drama odvijala se večeras u Ulici Osmana Ose Grebe u Mostaru.Naime, na meti razbojnika našla se poslovnica Lutrije BiH. Kako saznaje Faktor, naoružani...