DŽAFEROVIĆ: Uzrok današnjih problema je unilateralno nastojanje političara iz RS-a

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon otkazivanja sjednica poručio da zakoni i odluke BiH važe jednako i u cjelini za sve stanovnike ove zemlje i da nije moguće uzimati ih parcijalno.

On je izrazio nadu da će se vrlo brzo pronaći rješenje za nastavak procesa o ANP-u i imenovanju mandatara Vijeća ministara BiH, piše Kllix.ba.

“Sve te stvari su uređene propisima, zakonima kako funkcionira ova zemlja. Ovo nije nemoguća situacija. Ona je zakonita i u skladu s Ustavom BiH. Pitanje ne trebamo tamo usmjeravati, već u pravcu spremnosti svih nas da poštujemo zakone i odluke ove zemlje. Ako se opredijelimo da poštujemo vladavinu prava, onda nema nikakvih problema. Uzrok današnjih problema je unilateralno nastojanje političara iz RS-a na čelu s Dodikom da se obustavi NATO put BiH, odnosno da se ne dostavi ANP”, kazao je on.

Džaferović je istaknuo da nitko nije u stanju svojom samostalnom akcijom obustavljati takve procese.

On je dodao da se nastavlja borba za potpuno i bezrezervno poštivanje vladavine prava.

“Ja ne znam što bi mogao biti drugi put. Taj put ne može biti parcijalna primjena, tako da se neki zakoni poštuju, a neki ne. Svi zakoni koje je donijela BiH se moraju poštovati. Nadam se da ovaj zastoj neće trajati tako dugo, niti uopće dugo. Treba otvoriti prostor za daljnje dogovore.”

Član Predsjedništva BiH je kazao da je EU utemeljena na principu vladavine prava i da BiH ne smije odstupiti od toga.

“Nadam se pomoći naših prijatelja iz EU i NATO saveza”, dodao je.

Za kraj je pojasnio da kod imenovanja mandatara za Vijeće ministara BiH postoji procedura provjere kandidata, a nakon toga imenovanje. Za to su, prema Džaferovićevim riječima, potrebne dvije sjednice Predsjedništva BiH da bi se ime dostavilo Zastupničkom domu PS BiH na potvrđivanje.

Na pitanje kako komentira izjavu Milorada Dodika o mogućem napuštanju koalicije na državnoj razini, Džaferović je kazao da svaki dan treba tragati za rješenjima.

“Hoće li Dodik napuštati koaliciju to je njegova i stvar njegove koalicije. Imamo dogovorenu parlamentarnu većinu na razini BiH i tim pitanjem ne bi trebalo dodatno usložnjavati situaciju”, zaključio je Džaferović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Srednjoškolci izradili zaštitne vizire za Županijsku bolnicu u Livnu

Srednja strukovna škola "Silvije Strahimir Kranjčević" iz Livna uključila se u akciju pomoći livanjskoj Županijskoj bolnici te donirala plastificirane vizire koje su napravili učenici...