Hrvatski Medijski Servis

DŽAFEROVIĆ: Presuda Karadžiću nije presuda srpskom narodu već Miloševićevom projektu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se javnosti nakon izricanja doživotne kazne zatvora Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku RS-a.

On je istaknuo da je pravda djelomična jer nije presuđeno da je genocid počinjen i u drugim mjestima, piše sarajevski Klix.

On ističe da ipak to ne umanjuje odgovornost Karadžića te da je kompletno ratno rukovodstvo RS presuđeno za udruženi zločinački poduhvat, genocid i zlodjela. Istaknuo je da te presude ne doživljava kao “presude srpskom narodu već Miloševićevom projektu koji su u BiH provodili Radovan Karadžić i Ratko Mladić”.

Džaferović je kazao da je današnje presuda snažna poruka i da je svima u BiH i regiji potrebna izgradnja povjerenje, a koje se ne može graditi na negiranju zločina i slavljenju ratnih zločinaca. Podvukao je važnost suočavanja s istinom kako zbog žrtava isto tako i zbog onih u koje su zločini počinjeni.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove izreklo je danas Radovanu Karadžiću doživotnu kaznu zatvora./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte