DŽAFEROVIĆ: Pozivamo HDZ da predloži izmjene Izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnog suda i Suda za ljudska prava

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u Sarajevu je odražao konferenciju za medije, na kojoj je izvjestio o sjednici Kolegija predsjedništva SDA, a govorio je o procesu uspostave vlasti u BiH kao i optužbama SNSD-a da SDA blokira određene stvari.

Dodao je kako SDA ništa ne blokira i što se njih tiče, upostava Vijeća ministara treba krenuti odmah, a potrebno je samo da se poštuju Ustav i zakoni BiH.

”Ne mogu se provoditi zakoni koji vam se sviđaju, a blokirati ili opstruirati provođenje onih koji vam nisu po volji. To je narušavanje principa vladavine prava i vodi u anarhiju sa nesagledivim posljedicama”, smatra Džaferović koji je kazao kako SNSD odbija provoditi zakone i odluke koje se odnose na suradnju s NATO savezom, a određeni kadrovi te stranke već su počeli dovoditi u pitanje i europski put BiH jer im se ne sviđaju preporuke iz Mišljenja Europske komisije.

Podsjetio je kako su za sedam mjeseci održane samo dvije redovite sjednice Predsjedništva BiH jer predsjedavajući ne zakazuje sjednice, što je također, svojevrsna blokada.

Dodao je kako SDA stalno poziva na prestanak blokada i opstrukcijama i okonča proces uspostave vlasti.

“Za SDA nije problem da predsjedavajući Vijeća ministara BiH bude iz Republike Srpske i da to bude kandidat iz SNSD-a. Ono što mi tražimo je da se taj kandidat obveže na poštivanje Ustava i zakona i da ih provodi“, ponovio je Džaferović.

Što se tiče formiranja Vlade FBiH, SDA traži da se poštuje volja birača i da se odmah krene u taj proces. Pozvao je HDZ BiH da odmah pristupe formiranju vlasti na razini Federacije BiH i ponudi model za rješavanje problema Izbornog zakona BiH koji će uzeti u obzir odluke Ustavnog suda BiH i Međunarodnog suda za ljudska prava, odnosno biti u skladu s europskim standardima.

”Ukoliko to ne može učiniti odmah prihvaćamo obvezu da na rješenju radimo zajedno i pokušamo pronaći rješenje do kraja“, rekao je Džaferović.

Osvrnuo se i na aferu koja potresa Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) i pozvao ga da do kraja sagleda svu težinu afere jer smatra kako je nisu sagledali na ozbiljan i odgovoran način, odnosno onako kako to treba raditi regulator sustava sudske vlasti u BiH.

”Mislim da neki od njih ili nisu svjesni ili ne žele do kraja biti svjesni težine i dubine, ove nazovimo je afere i implikacija koje ona može imati na ukupan sustav sudske vlasti u BiH. Nama treba objektivan, nepristrasan i funkcionalan sustav sudske vlasti koji će biti reguliran od regulatora koji se zove Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće“, rekao je Džaferović.

Savjetovao je VSTV-u da iščita poruke OHR-a, Misije OSSE-a, Europske komisije i veleposlanstava zemalja velikih prijatelja BiH.

”Neka to shvate dobronamjerno, ne kao miješanje, nego neka to shvate kao intenciju da se ova afera mora istražiti do kraja, da svaki detalj mora biti poznat javnosti, jer ukoliko to ne bude rasvjetljeno do kraja, i ukoliko se iz toga ne ponese i disciplinska i politička i krivična odgovornost, jer postoje svi elementi svih ovih vrsta odgovornosti u ovoj aferi, bojim se da to neće baciti sjenu na ukupan sustav sudske vlasti u BiH”, rekao je Džaferović.

Osvrnuo se i na odnose sa susjednim zemljama i dodao kako je BiH spremna graditi dobre prijateljske bilateralne odnose sa svojim susjedima, ali ni na čiju štetu. Dodao je kako se odnosi mogu graditi jedino na principima međusobnog uvažavanja, poštivanja i reciprociteta.

Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić.

Zvizdić je govorio o migracijama u BiH i podsjetio na startnu politiku Vijeća ministara BiH da u slučaju dolaska migranata nastojali sačuvati aspekt humanosti i poštuju međunarodnu pravu. Istovremeno, podsjeća Zvizdić, slali su poruku da BiH neće postati sabiralište migranata na Zapadnom Balkanu i da BiH ima svoje kapacitete i limite kada je riječ o migrantskoj krizi.

”Situacija u kojoj se nalazimo danas, podaci s kojima raspolažemo, govore da se polako približavamo tim kapacitetima i limitima“, rekao je Zvizdić.

Dodao je kako je Vijeće ministara BiH donijelo zaključak da BiH vrlo brzo neće biti u situaciji prekoračivati svoje limite i kapacitete u smislu prijema migranta, a to ćemo uspjeti ako do kraja realiziramo nekoliko aktivnosti, među kojima je i angažiranje dodatnih policijskih snaga koje bi trebale doći iz MUP-a RS-a i MUP-a Federacije i županijskih MUP-ova, snaga koje bi bile dodjeljene kao ispomoć Graničnoj policiji BiH i ne bi djelovale u širokom graničnom pojasu, nego samo na graničnoj liniji BiH kako bi se spriječio ilegalni dolazak migranata.

Osvrnuo se i na mogućnost angažiranja pripadnika Oružanih snaga BiH, ali bez upotrebe oružja.

Dodao je kako je do sada detektovano koji su najfrekventniji prijelazi koje migranti koriste za ilegalne prelaske granica.

Zvizdić se osvrnuo i na zaključak da je neophodno migrantsku krizu ravnomjerno raspodijeliti na teritoriju cijele BiH, odnosno na području oba entiteta, a ne samo Federacije BiH.

Dodao je kako treba modernizirati i učiniti efikasnijom kompletnu zakonsku legislativu koja je vezana za pitanje azila i migracija.

“To moramo uskladiti sa zemljama u regiji, nekim direktivama, pravilima i pravnom stečevinom EU, ali za to nam je potrebno stalno jačanje kapaciteta”, smatra Zvizdić koji je kazao kako se mora zaustaviti ilegalni prelazak migranata koji dolaze na službene granične prijelaze.

Ponovio da migranti u BiH dolaze s teritorije EU, Grčke i idu Balkanskom rutom da opet uđu u EU i smatra da BiH ne treba biti na toj ruti.

Novalić je kazao kako je današnjoj redovitoj sjednici Vlade Federacije BiH, a razgovarano je o izboru direktora Federalne uprave policije, a smatra da nije dobro da se otvaraju teška pitanja u tehničkom mandatu te da bi trebalo ovo pitanje prepustiti novoimenovanoj Vladi kada ona bude formirana.

Drugi razlog za skidanje ove točke je to što zakon vezuje funkciju ministra unutarnjih poslova i direktora FUP-a da moraju biti iz različitog naroda.

”Da smo danas odlučili o izboru direktora Federalne uprave policije, uvjetovali bi da više rangirana funkcija ministra bude posljedica današnje odluke, a treba biti obrnuto“, smatra Novalić.

Pitanje bilo i godišnji plan autocesti FBiH za 2019. Novalić je kazao kako postoje sve pretpostavke za ubrzanje izrade aktivnosti na autocestama./AA/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije