DŽAFEROVIĆ: Izjava Macrona neutemeljena i ne odgovara činjenicama

Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je izjava predsjednika Francuske Emanuela Macrona, dana u intervjuu u dijelu koji se odnosi na BiH, da je BiH ‘tempirana bomba’ zbog povratnika sa stranih ratišta, potpuno neutemeljena i ne odgovara činjenicama.

– Prema podacima naših agencija, u ovom trenutku iz BiH se na sirijskom ratištu nalazi nešto malo manje od 100 punoljetnih osoba, od čega su polovina žene, a polovina muškarci – naveo je Džaferović.

Po njegovim riječima, od 2016. godine iz BiH nije zabilježen nijedan odlazak na sirijsko ratište.

Istaknuo je da je BiH poduzela mjere, propisala je kažnjivost za takvu vrstu aktivnosti i uspješno se nosi s tim pitanjem.

– Tako da to nikako ne može biti razlog zbog kojeg bi se BiH, ako je to taj kontekst te izjave, nazivala ‘tempiranom bombom’. Osnovni problem kojeg BiH ima, a što ja vjerujem da zna i predsjednik Macron, je u djelovanju destruktivnih snaga u BiH koje žele dodatne teritorijalne, etničke podjele u BiH, koje jednostavno blokiraju funkcioniranje institucija BiH – kazao je Džaferović.

Dodao je da se to događa dobrim dijelom i zbog neaktivnosti međunarodne zajednice.

– U zaustavljanju rata u BiH, uspostavi mira i zaključenju Daytonskog mirovnog sporazuma vrlo važnu ulogu je odigrala i Republika Francuska, u to vrijeme na čelu s predsjednikom Jacquesom Shirakom . Pozivam francuskog predsjednika da, kada je BiH u pitanju, ima u vidu ove činjenice i da svoj puni doprinos kako bi se riješio ovaj osnovni problem u BiH, dakle uklonile blokade, obeshrabrile se ili dokinule ove retrogradne političke snage i BiH konačno profunkcionirala – naveo je Džaferović./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

TOMISLAVGRAD

Samkrament Prve svete pričesti podijeljen u Župi sv. Mihovila

Ispred duvanjske Spomen bazilike u gradskoj Župi svetog Mihovila u Tomislavgradu, sinoć je bilo svečano i posebno lijepo. Podijeljen je sakrament Prve svete pričestiSakrament...