Hrvatski Medijski Servis

DŽAFEROVIĆ: Isključena je mogućnost da Komšić i ja različito glasujemo

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, komentirao je danas za “Avaz” izjavu Željka Komšića, predsjedatelja Predsjedništva BiH.

Komšić je danas, podsjećamo, potvrdio da će sjednica Predsjedništva na kojoj bi trebao biti imenovan kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara, biti zakazana čim budu ispoštovane sve proceduralne pretpostavke.

Istakao je da neće glasati za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara ako nema odluke o upućivanju Godišnjeg nacionalnog programa za Akcijski plan za članstvo NATO-u.

Na pitanje hoće li on glasati za imenovanje mandatara, s obzirom na izjavu Željka Komšića, Džaferović je odgovorio:

– Nastavit ću raditi što sam i do sada radio, a to je da se postigne zadovoljavajuće rješenje i za ANP i da se imenuje predsjedatelja Vijeća ministara. Moguće je naći to rješenje, ukoliko su akteri zaista opredijeljeni za to, i to bi bio najbolji interes Bosne i Hercegovine. Ukoliko bi se slučajno dogodilo drugačije, i ukoliko ne bude konsenzusa unutar Predsjedništva Bosne i Hercegovine, isključuje se mogućnost da gospodin Komšić i ja različito glasamo o ovom pitanju – rekao je Džaferović.

O potpisanom sporazumu lidera, Džaferović je rekao da „on predstavlja dobar okvir za deblokadu svih procesa u BiH”.

– Ovo je dobar okvir za deblokadu procesa formiranja vlasti, dobar okvir za deblokadu europskog i NATO puta BiH, i dobar okvir za deblokadu reformskog procesa. Institucije Bosne i Hercegovine trebaju raditi na implementaciji ovog sporazuma. Za mene je najvažnije što su u njemu svi sudionici jasno potvrdili princip vladavine prava, kao temeljni princip po kojem funkcionira svaka država, pa i Bosna i Hercegovina. Tamo je jasno kazano da će se raditi u skladu s Ustavom, zakonom i odlukama institucija BiH. Ne možemo ići nazad, BiH može ići samo naprijed – rekao je Džaferović za “Avaz”./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte