POZVAO TUŽITELJSTVO DA DJELUJE

DŽAFEROVIĆ: BiH će se braniti svim raspoloživim sredstvima

Ovo što rade politički predstavnici Republike Srpske put je ka destabilizaciji, ugrožavanju Daytonskog mirovnog sporazuma i mira, kazao je danas novinarima u Sarajevu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Komentirajući zaključke koji su predloženi na usvajanje Narodnoj skupštini Republike Srpske o Ustavnom sudu BiH, Džaferović je naglasio da RS i njeni dužnosnici imaju veliki interes da se ostane pri strogom pridržavanju odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma i da ne naprave niti jedan potez kojim bi se on ugrozio.

– Republika Srpska nastala je Daytonskim mirovnim sporazumom bez obzira na počinjeni genocid, masovne zločine, etničko čišćenje na području tog bosanskohercegovačkog entiteta i to kako bi se uspostavio mir i dala šansa državi da se reintegrira u miru. Kao teški dejtonski kompromis nastao je entitet Republika Srpska, kazao je Džaferović.

Stoga je ocijenio da politički predstavnici tog entiteta idu u potpuno obrnutom smjeru te ih je pozvao da to ne rade i da strogo poštuju Daytonski mirovni sporazum i obveze koje iz njega proizilaze.

Sudci u Ustavnom sudu BiH, koje imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava su dio takozvane dejtonske ravnoteže, poručuje Džaferović, što je, dodaje, jednako važan dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH kao što je i entitetsko glasanje te entiteti.

Kako je naglasio, insistiranje da se uklone strani sudci iz Ustavnog suda BiH znači insistiranje na poremećaju dejtonske ravnoteže što dovodi BiH u situaciju da ne može funkcionirati te je Džaferović najavio da se to neće nikada prihvatiti.

– Radi se o ozbiljnoj situaciji i mi je kao takvu vidimo. Ne vidimo je kao samo običnu politizaciju, mada i toga ima, ali u pitanju su ozbiljne stvari jer se njima prijeti teritorijalnom integritetu, suverenitetu BiH te ćemo poduzeti sve što treba kako bismo zaštitili suverenitet i teritorijalni integritet BiH – pojasnio je Džaferović.

Podsjetio je da je već imao razgovore s međunarodnim dužnosnicima kada im je kazao da se radi o ozbiljnoj situaciji u BiH zbog čega je i najavio da će se BiH braniti svih raspoloživim sredstvima i toga svi moraju biti svjesni uključujući i političke predstavnike RS-a.

Ocijenio je da je Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH već davno trebao reagirati naglašavajući da BiH danas ne bi bila u ovoj situaciji da je bilo reakcija OHR-a na ovakve i slične istupe. Ističe i da se neučinkovitosti ili slabljenjem uloge međunarodne zajednice hrabre antibosanske političke snage.

Bosna i Hercegovina postojala je i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma, te jedino što može nestati ukoliko se on potkopava je ono što je nastalo u Daytonu, a to su entiteti, kazao je Džaferović.

– Ovim pritiskom ništa nećemo postići. Ne možemo razgovarati ni o čemu u situaciji kada postoji pritisak, prijetnja, ucjena i blokada institucija BiH – dodao je Džaferović, pozivajući političke predstavnike iz RS-a da se vrate i rade u bh. institucijama jer postoje brojni mehanizmi kojima je moguće zaštiti sve interese.

Podsjetio je da je Ustavni sud BiH još 2012. godine odlučio po zahtjevu za ocjenu ustavnosti po zakonu koji je ranije donijela Narodna skupština RS-a i umjesto da se krene u realizaciju odluke Ustavnog suda sačekalo se nekoliko godina i onda se ponovila ista stvar te je Ustavni sud ovoga puta potvrdio svoju odluku iz 2012. godine kada je u pitanju državna imovina.

– Odluke Ustavnog suda se moraju poštovati, one su konačne i obvezujuće, tu nema izuzetaka. Sada je trenutak kada trebaju djelovati institucije međunarodne zajednice kao i institucije BiH, prije svega Tužiteljstvo BiH jer je jedan od zaključaka da su odluke Ustavnog suda neobavezujuće za entitet RS-a. Tko je to napisao on ili čini ili poziva da se učini kazneno djelo – pojasnio je.

Kako je zaključio, i ako zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske usvoje zaključke na današnjoj sjednici, oni ne mogu proizvesti bilo kakvo pravno dejstvo jer BiH funkcionira na osnovu Ustava BiH, a ne na osnovu protustavnih zaključaka NSRS-a./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ŠVICARSKA

Rastrojeni 20-godišnji Hrvat nožem ubio majku

Dvadesetogodišnji Hrvat jučer je u Luzernu u Švicarskoj ubio 59-godišnju majku kuhinjskih nožem, javljaju švicarski mediji."Ne znam što mu se dogodilo", kazao je njegov...