PRVI BOŠNJAČKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH

DŽAFEROVIĆ: Harmonika u Predsjedništvu najobičniji je primitivizam

Prvi bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je nakon današnje sjednice Predsjedništva BiH da su započeli raspravu o ugovoru između Islamske zajednice u BiH i države BiH.

-Ovako stvari ne idu. Predsjedništvo, Parlament moraju funkcionirati. Svi imamo kontakte s predstavnicima međunarodne zajednice, ništa nema osim poziva da institucije moraju funkcionirati. Morat će doći snažnija reakcija ako Dodik nastavi ovako. Međunarodna zajednica je dužna pomoći da institucije počnu raditi – rekao je Džaferović.

Dodao je da očekuje da pravosuđe radi svoj posao i utvrdi ima li elemenata krivičnog djela.

-U nekom redu poteza kako riješiti situaciju, prve na potezu su institucije ove zemlje, pravosuđe. Usporedo i međunarodna zajednica. Ovo s harmonikašem je pokušaj da se ponizi Predsjedništvo BiH. Završio je na samoponižavanju onih koji su to uradili. Javnost će ovo protumačiti kao samoponižavanje. To je neprimjereno za ovu instituciju. Posebno ćemo se baviti pitanjem kako je taj instrument ušao u ovu instituciju. Oni koji su spremni spstiti se na takvu razinu govore o sebi, ne govore o državi, ni o narodu. To je najobičniji primitivizam – naveo je Džaferović.

Istaknuo je da ima povjerenja u Ustav i zakone Bosne i Hercegovine, piše Hayat.

-Institucije su dužne štititi BiH. Ništa ne smijem uraditi što je izvan zakona. Ništa ne smijem propustiti uraditi, a što bih trebao. Tako trebaju raditi i institucije – naveo je Džaferović./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije