MOSKVA ODGOVORILA

Dvadeset čeških diplomata imaju 25 sati da napuste Rusiju

Kao odgovor na subotnje protjerivanje 18 ruskih diplomata iz ruskog veleposlanstva u Pragu, Rusija je proglasila za nepoželjene 20 diplomata iz češkog veleposlanstva u Moskvi.

Dala im je duplo kraći rok, 25 sati da napuste Rusiju, potvrdio je vicepremijer i privremeni šef češke diplomacije Jan Hamaček.

“Veleposlanik Viteslav Pivonjka vratio se iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova. Obavijestili su ga da ruska strana protjeruje 20 zaposlenih češkog veleposlanstva u Moskvi. Rok da napuste Rusku Federaciju dali su im do sutra u ponoć”, kazao je češkim medijima Hamaček, prenosi B92.

Rusko veleposlanstvo u Pragu ima oko 135 zaposlenih, a Češka je protjerala 18 agenata GRU sa diplomatskim pokrićem zbog novih dokaza za osnovanu sumnju da su dvojica agenata ruske tajne službe GRU, inače osumnjičeni za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji 2018. godine, bili umiješani u eksploziju u skaldištu streljiva u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine.

U prvoj eksploziji 16. listopada 2014. godine poginula su dvojica zaposlenih Imeks Grupe koja je tu držala oružje i streljivo prodano Bugarskoj, dok je druga eksplozija 3. prosinca prošla bez žrtava ali uz znatne materijalne štete koje su sanirane tek prošle jeseni a istraga eksplozije i dalje je u tijeku.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je danas da su češke tajne službe i policija, o novim dokazima za osnovanu sumnju da su upravo ta dvojica agenata GRU za kojima traga i češka policija umiješana u eksplozije u Vrbjeticama na jugu Češke, obavijestile premijera i nadležne dužnosnike 7. travnja, kao i da je definitivni izvještaj i dokaze dobio u petak.

Češko veleposlanstvo u Moskvi ima oko 60 zaposlenih i šef vanjskopolitičkog odjeljenja Ureda češkog predsednika Rudolf Jindrak kazao je da će Moskvu morati napusti cijelo političko odjeljenje veleposlanstva u Rusiji.

“Češka će morati reagirati, nemaju ni isti rok da napuste zemlju”, kazao je Jindrak.

Rusija je kategorično porekla da bi agenti njene GRU mogli biti umiješani u eksplozije streljiva u Češkoj i optužila je češke vlasti za provokaciju iz koje stoji utjecaj SAD.

Podršku Češkoj u ovoj aferi koja je ozbiljno uzdrmala ionako loše odnose službenog Praga i Moskve izrazile su između ostalih SAD i NATO a vicepremijer Hamaček rekao je da će od šefova diplomacije članica Europske unije zatražiti da u ponedjeljak izraze solidarnost s Češkom, kao što su to učinile povodom afere Skripalj./HMS/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREMIJER LIGA

Borac sve bliže tituli, Vranješ srušio Zrinjski

Nogometaši Borca pobijedili su Zrinjski 2:1 u derbi susret 30. kola Premijer lige BiH igranom u utorak navečer u Banjoj Luci. Banjalučani su opravdali blagu...