Sve vijesti

ŠTO JE OTKRIVENO?

Državni inspektorat Hrvatske objavio analizu uzorka sumnjivog Cocacolinog pića

Državni Inspektorat Hrvatske objavio je rezultate analize uzorka gaziranog pića iz Rijeke nakon što su ovu zemlju potresli slučajevi trovanja pićem.

– Državni inspektorat, sanitarna inspekcija primila je od Hrvatskog zavoda za javno zdravlje ispitni izvještaj o kontroli uzorka Romerquelle Emotion, osvježavajuće bezalkoholno gazirano piće prirodnom mineralnom vodom i okusom borovnice i nara 0,33 l , najbolje upotrijebiti do; 31.3.2024./L22T04:39RG koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci, navodi se u priopćenju Državnog inspektorata Hrvatske i dodaje.

-Uzorak koji je dostavljen na analizu analiziran je na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive. Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5.

Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebalo imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu i otežanom gutanju.

Rezultati analize na aditive i pesticide su u skladu s važećim propisima. Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u usporedbi sa maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi, navodi se u priopćenju Državnog inspektorata Hrvatske.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata RH, kako što su objavili, uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samouslužnog aparata i još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije dobio ispitni izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

Odmah po dobijanju ispitnog izvještaja Državni inspektorat o istom će obavijestiti javnost.

Napominju kako se slijedom novih dobivenih obavještenja nadležnih tijela vode inspekcijski postupci, provodi uzorkovanje i poduzimaju zakonom pripisane mjere./HMS/

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...