Državljanstva se odreklo 76.000 osoba, a BiH na njima zaradila 40 milijuna maraka

Od 1996. godine do danas, u samo dvadesetak godina, državljanstva Bosne i Hercegovine odreklo se više od 76.000 stanovnika, a prema nekim procjenama, BiH je na temelju odricanja od državljanstava zaradila više od 40 milijuna KM.

Naime, ako se namjeravate odreći državljanstva, ta usluga se plaća, i to, ako odlazite u neku europsku državu, 800 KM, a u slučaju zemalja bivše SFRJ ta pristojba iznosi 200 KM.

Cijele obitelji, ali i ogroman broj pojedinaca, odrekli su se svog državljanstva kako bi postali državljani brojnih drugih država u Europi, ali i regiji. Najčešće države čija državljanstva uzimaju oni koji s odreknu bosanskohercegovačkog su Njemačka, Austrija i Slovenija, a nije rijedak slučaj da bh. državljani odlaze u Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru, piše Večernji list BiH.

Trend odricanja državljanstva Bosne i Hercegovine posebno je bio izražen u prošloj, 2016. godini, a ako je suditi prema podacima za prvu polovinu ove godine, on bi mogao biti veći u 2017. godini./HMS/

Najnovije

MANJE TESTIRANIH

U protekla 24 sata u BiH prijavljena 44 smrtna slučaja i 664 novozaraženih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini prijavljeno je 664 novozaraženih osoba i 44 smrtna slučaja. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je...