DRUGI PIŠU Najavljivali su pobjedu, a doživjeli potop: Ovo su dva razloga koja su odredila sudbinu ljevice u Hrvatskoj

Iza Hrvatske su još jedni parlamentarni izbori, i to s izlaznošću kakva se dugo nijela vidjela. Sada se ulazi u drugu fazu, slaganje saborske većine i izbor Vlade.

Podsjetimo, neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta pokazuju da HDZ uvjerljivo pobjeđuje na parlamentarnim izborima i osvaja 61 mandat, a Rijeke pravde okupljene oko SDP-a dobivaju 42 mandata. Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo 10 mandata. Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca te jedan koalicija Fokus-Republika.

Kakve god izjave davali, ljevica ovim rezultatima ne može biti zadovoljna. Pod ljevicom u ovom slučaju mislimo na SDP i njihovu koaliciju Rijeke pravde. Naravno, ništa nije gotovo, teoretski mogu sastaviti Vladu, ali svima je jasno da je to u ovom trenutku vrlo teška, ako ne i nemoguća misija, piše Direktno.hr.

Vruće glave je teško reći što je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović donio ulaskom u izbore. S jedne strane, izlaznost je porasla, iznosila je čak 62,30 posto, ali, kao što je rekao PR stručnjak Jerko Trogrlić za Direktno, on je tim potezom mobilizirao ljevicu, ali čak i u većoj mjeri desnicu. U svakom slučaju, Milanovićev neformalni ulazak u izbore nije izazvao rezultate kakvima se nadao. SDP praktički nije napravio nikakav pomak u odnosu na prošle izbore.

Dva razloga za potop

Nikad nećemo saznati kakva bi bila situacija da Milanović nije povukao ovaj radikalni potez, s obzirom da ni sam Peđa Grbin nije vjerovao u sebe, ali brojevi su tu i oni idu u prilog tezi da je ulazak predsjednika RH u kampanju i njegovo svrstavanje i ‘kandidatura’, premda bi trebao biti predsjednik svih hrvatskih građana, veliki promašaj i jedan od dva glavna razloga potopa ljevice.

Drugi razlog nešto je starijeg datuma. Riječ je o Možemo. Iako imaju solidan rezultat, teško je zaboraviti silne najave otprije nekoliko mjeseci. Stranka koja je prva objavila tko im je premijerski kandidat, odnosno kandidatkinja, sada je odjednom oduševljena s 10 mandata. Sjetimo se samo koalicijske odbijenice SDP-u. Takav potez sigurno ne bi poduzeli da su računali na ‘samo’ 10 mandata. I to je drugi razlog katastrofe ljevice na ovim izborima.

‘Plenković je nesretan zbog jednoga, a Grbin je sinoć trebao dati ostavku’

Tko zna, možda nas očekuje veliki preokret, možda SDP i Možemo ipak postanu ‘heroji’ izbora, ali budimo iskreni, u to ni sami ne vjeruju. Jasno je da će sudbinu Hrvatske iduće četiri godine odrediti drugi dio političkog spektra, a SDP i njihovi partneri iz Rijeka pravde trebali bi razmisliti koliko za njihove stranke i opciju koriste ljudi koji ih sada vode, zaključuje Direktno.hr /HMS/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img