DRUGI PIŠU Glorie slobodnog novinarstva

Gloria Lujanović je novinarka mlađe generacije. Ne znam je osobno. A zašto bih je i morala znati? Dovoljno je da pročitam kako joj vele da je „ustaška kurvetina“ i da joj „žvalje treba razvaliti“, pa da je upoznam.

Da shvatim kako je riječ o osobi koja istražuje stradanja Hrvata u BiH u proteklom ratu. Ops! Mogla bih sad i ja postati sve što je i Gloria, jer Hrvati, zapravo, nisu stradali u BiH.

Piše: Sanja Vlaisavljević, Poskok.info

Gloria izmišlja. Kako to zaključujem?

Čitajući njen Twitter profil uočavam poznate mi pisce komentara koji znaju kako stvari stoje s ratnom prošlošću, podjednako koliko i sa Glorijinim fašističkim nastojanjima da podmetne drugima.

No, nešto je tu čudno.

Kako to da u Gloriji vide ustašicu dojučerašnji zakleti izdanci građanskih medija?

Mahom sarajevskih.

Kako li oni uvijek najbolje znaju prepoznati ustaše i četnike?

Valjda zato što su bolji od drugih. Ali, eto odmah nacionalizma na djelu. Pojavi se i ne trepnuvši. Kako? Neće biti da samo Gloria piše o stradanjima u ratu. Pokušajmo sad Gloriu izmjestiti iz Mostara ili Viteza. Smjestiti, recimo, u Sarajevo. Zamijeniti objekt stradanja.

Gloria bi u čas postala hrabra i odlučna novinarka koja istražuje istinu o ratu. Bila bi uzor mlađima, miljenica ženskih udruga i bogatih donatora koji bi je podupirali da piše blog, a možda i pokrene svoj portal. Recimo neki sasvim slobodan od bilo kakvih utjecaja. Ono kao ”jedini slobodan teritorij u BiH”. Toliko neovisan da bi joj odmah uručili kakvo priznanje za građansku hrabrost. Ne bi bila jedina, ali bi barem išla sigurnim i oprobanim putem. Ovako, izložena je najprljavijem seksizmu, uvredama i prijetnjama smrću. Matrica poznata.

No vratimo se onom o čemu Gloria piše. O stradanju Hrvata u ratu, analizira medije koji pišu o stradanju drugih i retorici koja je tako promjenjiva od objekta do objekta stradanja.

Dakle, njen grijeh je recimo što je ustvrdila da sarajevski mediji pišu o „dešavanjima“ u Dobrovoljačkoj i neoborivosti genocida u Prijedoru. Što su negdje dešavanja to su drugdje teški zločini, sugerira ona.

I u čemu griješi? Ni u čemu.

Neka njeni neistomišljenici dokažu suprotno. Ne mogu sve i kad bi htjeli. Ali, oni ne žele polemizirati i analizirati nego vrijeđati i na taj način eliminirati one koji se drznu da stvari vide malo drugačijim očima.

I na kraju, želim javno poručiti onima koji olako prijete, ubijaju, siluju, razvaljuju usta i slično, da Gloria nije samo jedna ličnost. Glorie su sve žene koje imaju hrabrost da misle i pišu.

Da istražuju i o onom o čemu se ne smije pisati. Da glasno kažu da su Hrvati također bili ubijani u prošlom ratu i da su i oni bile žrtve u logorima, zatvorima i jamama. Povijest ne bira podatke i činjenice. Povijest ih nosi kroz vrijeme, a samo hrabri na svoja leđa natovare breme istraživanja o tome. Gloria ga je natovarila.

Stoga, svaki prigovor i prijetnja toj mladoj ženi jesu prijetnja istini i slobodnom novinarstvu. Danas želim biti Gloria Lujanović./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

LA GAZZETTA DELO SPORT

Brozović je kamen temeljac novog Intera

Marcelo Brozović bit će kamen temeljac novog intera, piše danas La Gazzetta dello sport, koja je hrvatskog reprezentativca stavila na naslovnicu tiskanog i internetskog...