DRAMA Masa zemlje kreće prema rijeci Fojnici!

I dok se u Maglaju i ostalim mjesnim zajednicama život uglavnom polako normalizira nakon poplava, u Mjesnoj zajednici Bradići, odnosno naseljenom mjestu Donji Bradići odigrava se prava drama. Klizište koje se pokrenulo 14.svibnja, a na koje su upozoravali mještani kako će nastaviti s razornim djelovanjem, doživljava vrhunac.

“Stanje u Donjim Bradićima je katastrofalno. Ogromna masa zemlje kreće se prema rijeci Fojnicu i već je počela da je pregrađuje i pravi akumulaciju. Klizište se kreće s vrha sela, putne komunikacije su presječene i na ovom područje materijal se može prevoziti samo traktorima i malim motokultivatorima, kako bi osigurali prohodnost puta i sigurnu evakuaciju mještana. Evidentna su pomjeranja terena iz sata u sat, i najvažnije je u ovom trenutku evakuirati stanovnike. Teško je procijeniti, ali možda se čak i 500 duluma zemlje kreće na području Donjih Bradića”, upozorava Fuad Hajrulahović iz resorne općinske Službe u izjavi za Dnevni avaz.

“Alarmantno je stanje na cijelom području i osposobljava se jedan dio komunikacije za evakuaciju stanovnika”, upozorava općinski načelnik Mehmed Mustabašić.

Šefik Ridžal, predsjednik Vijeća MZ Bradići naglašava da mještani iseljavaju stoku i stvari, a da kuće koje ranije nisu bile pukle, sada pokazuju znakove oštećenja. “Trudimo se održati put prohodnim”, dodaje Ridžal./HMS/

Najnovije

EURO 2020

Bez golova u sudaru Engleske i Škotske

U drugoj utakmici skupne D Engleska i Škotska su sinoć na Wembleyju odigrali bez golova 0:0. Bila je to borbena utakmica u kojoj su obje...