ŠEF ANESTEZIOLOGIJE NA SKB MOSTAR

Dr. Karlović otkrio tko je vršio pritisak da se prihvate sporni respiratori

Prim.dr. Zoran Karlović, šef Odjela anesteziologije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, kazao je za N1 da ne zna koliki je broj spornih “malina respiratora” trebao završiti u Mostaru, ali da su im oni ponuđeni.

“Mi smo još u osmom mjesecu dali odgovor da nama ti respiratori nisu potrebni i da oni sigurno mogu naći svoju primjenu u drugim dijelovima BiH. Sveučilišna klinika Mostar svojim programom, a to mislim na sve centre i u Tuzli i u Banjaluci i u Sarajevu, da mi radimo s puno vrjednijim uređajima koji našim bolesnicima omogućavaju siguran rad”, naveo je.

Je li bilo političkih pritisaka da ipak prihvati ove respiratore, upitan je.

“Političkih ne mogu reći, ali ako oni vas više puta prinuđava i zove da prihvatite te respiratore, da ih barem uskladište kod nas, ja to ne mogu drugačije prihvatiti nego jednostavno kao pritisak. Ako mi nešto nije neophodno, onda zašto bi ih skladištili kod nas”, istaknuo je dr. Karlović.

Upitan tko je vršio pritisak, Karlović je rekao da to trebaju kazati oni koji su vršili pritisak.

-Pritisak je onih istih koji su uvezli te respiratore u BiH. Ne bih imenovao nikog i optuživao. To je prvenstveno bilo od Federalne uprave civilne zaštite, kazao je.

Odgovarajući na pitanje je li rekao da su “malina respiratori” smrtonosno opasni, kao što ga pojedini optužuju, Karlović je rekao da nije, ni u jednom trenutku.

-Rekao sam da za bolesnike u SKB Mostar nisu neophodni i potrebni. A to je izvrgavanje istine, naveo je.

Istaknuo je i da im takvi vam respiratori ne bi bili od koristi jer i sada imaju dovoljan broj respiratora za naše bolesnike.

Odgovorio je i na pitanje stoji li politika iza spornih respiratora.

“Zdravstvo ne može bez politike. To je sigurno. I svaki zdravstveni djelatnik je dio politike. Koliko god mi htjeli priznati ili ne, ako se mi u zdravstvu ne budemo bavili politikom, onda će se politika baviti s nama. I u ovoj situaciji se to sigurno dogodilo. Sama odluka o kupovini respiratora nije donesena na nekoj razini na kojoj su trebali više učešća dati zdravstveni djelatnici”, zaključio je naš Karlović./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NAKON VOJNE VJEŽBE U SRBIJI

DODIK: Granica između RS i drugog entiteta se neće mjenjati, ona je međunarodno priznata

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je mirni razlaz u BiH jedina opcija koja će sigurno biti ostvarena u...