Sve vijesti

HNK Mostar

Donjeck: Među poginulim ima i Srba!?

Kijevska nevladina organizacija tvrdi da među poginulim proruskim borcima kod Donjecka ima i državljana Srbije, a ukrajinski website Podrobnosti.ua prvi je objavio tu informaciju, koju je iznio Dmitri Timčuk, koordinator organizacije ”Informacijski otpor”.

– Prema našim podacima, među plaćenicima koji su ubijeni tijekom posljednja tri dana u ovom dijelu Ukrajine, pored građana Ukrajine, identificirani su Srbi, ruski građani iz Ingušetije, Čečenije, Dagestana, kao i stanovnici Abhazije, naveo je Timčuk u izjavi koju je na svojim internetskim stranicama prenio i Institut za izvještavanje o ratu i miru.

Beogradski Blic je iz diplomatskih izvora dobio komentar da na istoku Ukrajine više nema srbijanskih građana i da je Timčukova tvrdnja sumnjiva, ali da ne bi trebalo odbaciti mogućnost prisustva boraca iz Srbije.

I Dušan Lazić, bivši srbijanski veleposlanik u Ukrajini, navodi za Blic da bi tako nešto moglo biti moguće.

– Ne treba to isključiti jer i na drugim ratištima u svijetu ima građana Srbije, ne samo Srba. Smatram to lošim sa stanovišta pozicije Srbije i našeg mjesta u međunarodnim odnosima. Iako znam da je dobrovoljce i plaćenike teško kontrolirati i onemogućiti ih, mislim da bi trebalo promijeniti srpski kazneni zakon i učiniti to djelo kažnjivim, kaže Lazić i dodaje da bi Srbija time pokazala da se od takvih najamnika distancirala.

Još prije početka sukoba na istoku Ukrajine, uoči referenduma o odcjepljenju Krima u ožujku, mediji su izvještavali o odlasku osoba koje su se predstavljale kao četnici. Njihove performanse na sada ruskom poluotoku ne treba ipak nužno povezivati s izjavom Timčuka. Prethodnih mjeseci bilo je i izvještaja da se na strani ukrajinskih nacionalista bore i hrvatski plaćenici.

Pitanje sudjelovanja stranih državljana u borbama oko Donjecka bio je jedan od razloga žestoke prepirke u Vijeću sigurnosti UN-a Vitalija Čurkina i Jurija Sergejeva, veleposlanika Rusije i Ukrajine. Sergejev je zatražio od Vijeća sigurnosti da od Rusije zatraži da povuče svoje vojnike i paravojsku iz Ukrajine, spominjući ”na stotine Čečena, Kozaka i plaćenika”.

Arsenij Jacenjuk, ukrajinski premijer, kaže da kamioni puni streljiva i treniranih ruskih gerilaca prelaze granicu s Ukrajinom.

Ruska vojska pak tvrdi da je u Ukrajinu tijekom proljeća stiglo 300 ukrajinskih plaćenika koji su se borili u Siriji protiv snaga predsjednika Bašara el Asada, prenosi Blic.

Najnovije

ŠEF EU DIPLOMACIJE

Borrell posjetio Odesu i osudio ‘barbarske’ napade na grad

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell posjetio je ukrajinski lučki grad Odesu na Crnome moru, gdje se iz prve ruke...