DONJA GRADINA Položeni vijenci u znak sjećanja na žrtve Jasenovca

U Donjoj Gradini danas je održana središnja manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracijskom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Ovom događaju nazočili su dužnosnici Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Srbije, a i predstavnici međunarodne zajednice i diplomatskog kora. Obilježavanju je nazočio i veliki broj građana, kao i učenika osnovnih i srednjih škola.

Vijence za nevino stradale na grobnom polju “Topole” u Spomen-području Donja Gradina položili su Ana Brnabić, premijerka Srbije, Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednica RS, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, te delegacije jasenovačkih logoraša iz RS-a i Srbije, predstavnici židovske i romske zajednice, veleposlanici Ruske Federacije, SAD-a, Europske unije, Holandije, Velike Britanije, kao i predstavnici veleposlanstava Bugarske, Slovenije, OSSE-a i mnogi drugi.

Nakon polaganja vijenaca na grobnom polju “Hrastovi” služen je parastos i pomen za nevino stradale žrtve srpskog, židovskog i romskog naroda. Parastos za stradala Srbe predvodio je patrijarsh srpski Irinej.

Gideon Greif, izraelski povjesničar, u obraćanju prisutnima istakao je da moralna dužnost i obveza svih da ne dozvole da se Jasenovac ponovi. Objasnio je da se bavio istaživanjem stradanja u Jasenovcu i Auschwitzu, pri čemu je zaključio da je Jasenovac bio brutalniji od Auschwitza, s obzirom na to da je postojalo čak 57 načina mučenja i ubijanja.

Ana Brnabić, premijerka Srbije, rekla je da je prisustvo građana na ovom mjestu obveza, odgovornost, zalog za budućnost u kojoj će znate da se cijeni sloboda, poštovanje i ljubav prema domovini i drugim ljudskim bićima bez obzira na vjeru, naciju, vjerovanje i sve različitosti.

Istakla je da će Srbija uložiti velike napore i energiju da njeguje uspomenu na žrtve logora Jasenovac da se ne bi zaboravio zločin u kojem su stradali nedužni.

“Zato ćemo uložiti značajna sredstva u obnovu i izgradnju Memorijalnog centra Donja Gradina na osobno zalaganje i inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ovo će biti samo početak obnove sjećanja i poštovanja”, rekla je ona.

Istakla je i da se ranije o Jasenovcu moralo više učiti, da se ne bi događalo ono što se događa, da se ne revitalizira karakter NDH, svirepost i masovnost Jasenovca i dovodi u pitanje činjenica o stradanju.

“Zahtijevamo od vlasti država članica EU da ne dozvole neonacističke proslave sljedbenika ustaškog pokreta jer je upravo EU nastala na temeljima antifašističke borbe i uništenja političkih tvorevina nacizma”, rekla je Ana Brnabić i dodala da je fašizam – fašizam, bez obzira na to je li 1941. ili 2019. godina.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, kazao je da je važno što Republika Srpska i Srbija zajedno obilježavaju Dan sjećanja na stradanje jasenovačkih žrtava, napominjući da je od izuzetnog značaja što će u Donjoj Gradini biti veliki memorijalni kompleks da bi sjećanje na nevino stradale bilo sačuvano.

“Dolazimo ovdje tek 27 godina da obilježimo strašno stradanje, a zločin se dogodio prije 70 godina. To govori da se organizirano htjelo sakriti stradanje, ubijanje, umiranje jednog naroda, ogromnog broja naših predaka, na način koji uvijek iznova zaprepasti svojom monstruoznošću”, rekao je Dodik.

Kazao je da je u Jasenovcu ubijeno 20.000 djece, a da je jedan od načina ubijanja, bio to što su ustaše malu djecu zavezanu u vrećama bacale u Savu.

“Borim se da me ne obuzme mržnja koja bi obilježila sav moj život. Pobijediti mržnju u sebi, očuvati sjećanje je ono što moramo činiti kao narod”, rekao je Dodik i dodao da ne može zaboraviti i oprostiti.

Naglasio je da srpski narod želi mir i slobodu.

Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, kazala je da je u povjesti zabilježeno da su se čak i po zlu čuveni nacisti zgražavali nad metodama koje su ustaše primjenjivale tijekom masovnih egzekucija.

“Stradanje koje se ovdje dogodilo više je od genocida, a ni pravna, ni moralna terminologija ne poznaju primjerenu kvalifikaciju za zlodjela, neljudskost i svirepost metoda kojima su vršene egzekucije ili za ideološko-politički koncept koji je iza toga stajao”, rekla je Cvijanović.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata, 1945. godine, i sloma Nezavisne države Hrvatske./AA/HMS/

Najnovije

NOVI VISOKI PREDSTAVNIK

Schmidt posjetio manastir Tvrdoš i tekiju u Blagaju

Novoimenovani visoki predstavnik Christian Schmidt stigao je jučer s obitelji u Bosnu i Hercegovinu. Po dolasku je posjetio manastir Tvrdoš kod Trebinja i Blagajsku...