O FORMIRANJU VLASTI U SBŽ

DOMIĆ: Bez HDZ-a teško, bez SDA gotovo nemoguće

Srednjobosanska županija na zahtjev SDA čeka formiranje vlasti na razini Federacije Bosne i Hercegovine, kaže za N1 HDZ-ov Bojan Domić. Dodaje da u ovoj županiji postoji suradnja dvije stranke, te da je bez njegove političke stranke teško formirati vlast, dok je bez SDA gotovo nemoguće.

“Po Ustavu 2/3 čine većinu za izvršnu vlast, da bi se formirala nova Vlada potrebno je 20 od 30 zastupnika. SDA ima 11, nemoguće je ako ostanu kompaktni, ako ne bude izlazaka i prelazaka nemoguće je izbjeći SDA, HDZ ima devet, tako da je matematičko gledano izvjesno da će te dvije stranke fomirati vlast”, zaključio je.

Domić kaže da stranke u Srednjobosanskoj županiji funkcioniraju, te da vjeruju da će u budućem razdoblju biti dio koalicijske većine.

“Mi smo više puta razgovarali oko formiranja Vlade, SDA traži, a mi to poštujemo, a to je da se prvo vlast formira na federalnoj razini, jer su oni uvjereni da će biti dio vlasti u Federaciji. Oni to gledaju kao dio šireg i većeg paketa”, rekao je Domić za N1.

Na pitanje je li moguće formirati vlast u SBŽ bez HDZ-a, Domić kaže – jako teško, iako je matematički moguće, u taj scenarij ne vjeruje.

“Jako teško, gotovo nemoguće, ako znamo da je HDZ jako važan faktor na razinama višim, ako imamo da smo najbolji koalicijski partner na višim razinama. Tehnički, matematički da, ali ne znam kakva bi ta Vlada izgledala, morale bi se dogoditi tektonske promjene i u Federaciji, i na razini Vijeća ministara”, rekao je sugovornik N1.

Formiranje vlasti na nižim razinama za Face TV komentarisao je i potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, poručujući upravo da u županiji iz koje dolazi, Srednjobosanskoj, ali i Hercegovačkoneretvanskoj nije moguće formirati vlast bez SDA./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img