Dom naroda usvojio i izmjene i dopune zakona o državnoj službi, u prvom čitanju

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj je sjednici usvojio u prvom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza je, obrazlažući predloženi zakon, kazao da predloženim izmjenama nastoje riješiti ključne probleme koji su se pojavili u praksi.

Napomenuo je da su u izradi ovog zakona sudjelovali i SIGMA stručnjaci iz EU koji su aktivno pomagali, “jer su oni najpozvaniji da ocijene je li određeni zakon u skladu s pravnom stečevinom EU”.

Podsjetio je da jedan od prioriteta na putu ka EU jest reforma javne uprave.

– Međutim, i da se usvoji ovaj zakon, mislim da to neće značiti da je ispunjen jedan od prioriteta, ali će značiti da su učinjeni pozitivni koraci ka EU – kazao je Bunoza.

Ključne stvari koje se dopunjavaju ovim zakonom su da se uspostavlja registar zaposlenika u institucijama BiH.

Također, jasnije se definiraju državni službenici koji nisu bili decidno navedeni u zakonu, konkretno inspektori, jasnije je postupanje u slučaju imenovanja rukovodećih državnih službenika, zatim i praktičnije ocjenjivanje državnih službenika, jasnije definiranje javnog oglašavanja s ciljem efikasnosti postupanja, ali i racionalizacije smanjenja troškova, propisivanje obveze stručnog usavršavanja državnih službenika kao i jasnije definiranje probnog rada.

Također, vrši se usklađivanje zakona sa odredbama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i jasniji su kriteriji za savjetnike u institucijama BiH.

Dom naroda nije usvojio principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Dom naroda PSBiH usvojio je više izvještaja, te dao saglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, ugovora i protokola./F/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img