Dom naroda Parlamenta BiH danas o izmjenama Izbornog zakona, prijedlogu zakona o spriječavanju pranja novca, izmjenama Zakona o VSTV-u…

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra zahtjev Zastupničkog doma državnog parlamenta da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Zastupnički dom je krajem prosinca prošle godine, po hitnom postupku, usvojio tehničke izmjene tog zakona, koje je predložila SDA, a za koje su glasale bošnjačke stranke i oporbene iz Republike Srpske, a nisu zastupnici HDZ BiH i SNSD-a

U obrazloženju predloženog zakonskog rješenja se navodi da su razlozi za njegovo donošenje unapređenje izbornog procesa u cjelini, te jačanje povjerenja građana u izborni proces.

Pred izaslanicima bi se trebao naći i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

Vijeće ministara BiH usvojilo je prijedlog tog zakona koji je usklađen s odgovarajućim direktivama i uredbama EU u toj oblasti.

Usvajanjem tog zakona s oznakom ‘EI’ Bosna i Hercegovina želi poboljšati kapacitete za efikasniju borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Novi zakon harmonizira sustav sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala iz posljednjeg kruga evaluacije.

Izaslanici bi trebali razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, razmatra po hitnom postupku.

Zastupnički dom Parlamenta BiH jučer je, po žurnom postupku, usvojio prijedlog tog zakona kojim se, prema riječima ministra pravde BiH Davora Bunoze, produžava rok za formiranje Odjela za integritet na dodatnih 90 dana, a još u tri članka ispravljaju neke tehničke stvari.

Pred izaslanicima bi se trebao naći i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH po hitnom postupku.

Izaslanici bi, u prvom čitanju, trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom./HMS/

Također u prvom čitanju trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img