Doktorica skrivila smrt pacijentice, pa, umjesto u zatvor, još godinu dana radila u bolnici

Doktorica Amila Cvijetić-Koldžo radila je s pacijentima više od godinu dana nakon što je osuđena na trogodišnju zatvorsku kaznu. Iako u zatvoru, još uvijek nije ostala bez radne dozvole.

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo

Četrnaest mjeseci nakon što je osuđena za smrt pacijentice, doktorica Amila Cvijetić-Koldžo otišla je u zatvor. Sve do početka srpnja ova anesteziologinja radila je s pacijentima. To su joj omogućili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Liječnička komora Kantona Sarajevo, koji joj nisu uručili otkaz i zabranili rad.

Pedesetčetverogodišnja Cvijetić-Koldžo jedna je od četiri doktora koji su pravosnažno osuđeni u posljednjih pet godina na sudovima u Bosni i Hercegovini (BiH). Iako su zbog njihovih grešaka pacijenti umirali ili postajali invalidi, jedino je Cvijetić-Koldžo otišla u zatvor.

Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) pokazalo je da nijednom doktoru osuđenom za greške nije oduzeta licenca. Sve do odlaska u zatvor, doktorica Cvijetić-Koldžo je radila tamo gdje je njena greška 37-godišnju Svjetlanu Zukić koštala života.

S osuđenom doktoricom se u travnju ove godine susreo šezdesetpetogodišnji pacijent iz Sarajeva. Cvijetić-Koldžo mu je bila anesteziolog tijekom operacije karcinoma.

„Kad sam legao na operacioni stol vidio sam nju iznad moje glave. Bio sam šokiran. Znam da je optužena i da je trebala biti u pritvoru. Automatski me je uhvatila panika i bio sam nesiguran u operaciju. Tada mi ništa dobro nije prolazilo kroz glavu“, ispričao je novinarima CIN-a.

fahrudin kulenovic
Pedsjednik Liječničke komore Sarajevskog kantona fahrudin Kulenović. foto: Cin.ba

Budući da se i dalje liječi u istoj ustanovi, nije želio da mu se navodi ime. O slučaju ove doktorice je čitao u novinama i smatra da ona ne bi trebala raditi s pacijentima.

Liječenje mimo pravila

Svjetlana Zukić je sredinom srpnja 2007. godine primljena u Klinički centar radi poroda. Bila je to njezina druga trudnoća i očekivala je djevojčicu. Zukić je bila zdrava žena kada su je u predvečernjim satima uveli u porođajnu salu. S njom je ušla i doktorica Cvijetić-Koldžo, specijalista za anesteziologiju, i dala joj epiduralnu anesteziju radi bezbolnog porođaja.

Tada joj je doktorica probila ovojnicu kičmene moždine. Vještaci su objasnili tijekom suđenja da se ova komplikacija događa u praksi i da je anesteziolog dužan unijeti je u temperaturnu listu koja stoji uz krevet pacijenta. Ukoliko dođe do ove komplikacije, pacijent mora biti zadržan u bolnici duže od 24 sata.

Sud je utvrdio da doktorica nikoga nije obavijestila da je probila ovojnicu, niti je to zabilježila u temperaturnoj listi. Tako je Zukić šesnaest sati nakon poroda otpuštena iz bolnice. Nekoliko dana kasnije počela je osjećati glavobolje, zbog čega je kontaktirala doktoricu Cvijetić-Koldžo. Ona joj je isprva savjetovala da svakodnevno pije dva litra „Coca-Cole“ i litar kave, da bi se zatvorila rupica na ovojnici i da bi ublažila glavobolje.

Tjedan nakon poroda doktorica je pacijenticu posjetila u stanu i nastavila je posjećivati sve do njezine smrti. Za to vrijeme davala joj je infuziju i lijek „Propofol“. Na suđenju je utvrđeno da se ovaj lijek može davati isključivo u zdravstvenim ustanovama, te da anesteziolog ne može odlaziti u kućne posjete i primjenjivati terapije bez dijagnosticiranja.

Iako se Zukić svakim danom sve gore osjećala, doktorica je nije upućivala drugom liječniku, već je govorila da je to normalna faza oporavka.

svjetlana
Svjetlana Zukić- umrla greškom doktorice Koldžo. Foto: Cin.ba

Edin Zukić je suprugu dva puta vozio u bolnicu kod Cvijetić-Koldžo, koja je odbila poslati kola hitne pomoći po nju. U vrijeme svojih dežurstava, kada većina doktora nije bila prisutna, pacijentici je davala takozvane „krvne zakrpe“, što je metoda liječenja koja se mora ranije primijeniti. Na sudu je utvrđeno da anesteziolog ne može samostalno dati krvnu zakrpu niti donijeti odluku o tome.

U noći između 14. i 15. kolovoza 2007., Cvijetić-Koldžo je pacijentici ostavila kateter u leđima, radi daljeg liječenja. Dva dana kasnije, Zukić je preminula. Njezina kćerka danas ima sedam godina i živi s ocem i bratom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

AUSTRALIJA

Rudarski div eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina

Britansko-australski rudarski div Rio Tinto ispričao se što je eksplozijom uništio 46.000 godina stare špilje Aboridžina u Zapadnoj Australiji koje datiraju iz posljednjega ledenog...