Đoković: Ne volim usporedbe s Maradonom ili Messijem, ali – veliko hvala

Novak Đoković bio je počasni gost projekcije filma “Nikola Pilić – Legenda” na Martovskom festivalu. Đoković je govorio o svom bivšem treneru i, kako kaže, teniskom ocu, ali i drugim temama vezanim uz njegovu monumentalnu karijeru.

Đoković je prvo objasnio osjećaj koji je imao dok je gledao film, SK.

“Bilo je emotivno gledati film pored Nikija, koji je moj teniski otac i obilježio je važno razdoblje mog odrastanja. Imao sam tu sreću da su me njegova supruga Mija i on prihvatili, ponašali su se prema meni kao prema sinu i na tome sam im vječno zahvalan. Zadnji put smo se vidjeli prije nekoliko godina, cijenim svaki trenutak, uvijek se prisjetimo dana na Akademiji. Kroz film sam oživio sjećanja i doživljaje. Njegova uloga bila je jedna od najznačajnijih u mom životu, usadio mi je temelje, znanje i iskustvo koje i danas koristim”, kaže Novak Đoković.

Osvajanje Davis Cupa sa reprezentacijom Srbije Đokoviću će zauvijek ostati urezano u sjećanju.

“Naš jedini naslov u Davis Cupu. Viktor je u filmu spomenuo kako je to bila odskočna daska za sve nas. Tako je, ostvario sam više od 40 pobjeda, Viktor je bio blizu prvih 10, Janko je bio osmi. Niki je sastavni dio i naših individualnih uspjeha, mnoge smo njegove savjete primjenjivali i poslije. Divili smo mu se i poštovali ga kao čovjeka koji je iza sebe ostavio igrače poput Beckera, Sticha, Ivaniševića… Vjerojatno jedini u povijesti koji je osvojio Davis Cup s tri različite zemlje. Sa Srbijom i Hrvatskom osvojio je svjetsko prvenstvo u tenisu. Poruka koju je poslao time što je bio dio našeg tima bila je mirna i plemenita, nakon svega što se dogodilo, rata… Zaslužio je svaki aplauz”, kaže Novak.

Ovaj dokumentarac otvara mnoge teme.

“Prva trećina filma posvećena je njegovoj ključnoj ulozi u formiranju ATP-a, Unije teniskih profesionalaca. Zbog njegova neigranja na Wimbledonu 1973. igrači su se ujedinili. Njegov primjer i iskustvo pomogli su mi da donesem odluku i osnujem PTPA s Vašekom Pospisilom. Utjecao je na mene iz više kutova, a kao čovjek koji se zalagao za prava igrača, pokušavao je ispraviti nepravde. Kao čovjek i aktivist postigao je nešto nevjerojatno, povijesno. Mislim da zaslužuje više od jednog filma”, objašnjava Novak.

Uslijedilo je pitanje osjeća li se Novak Đoković kao idol nacije, nešto slično pokojnom Diegu Maradoni, a sada Leu Messiju u Argentini?

“Zahvalan sam na ljubavi i podršci koju dobivam od svog naroda. Nemam ništa protiv, uvijek sam dobivao vjetar u leđa u svakoj prilici – ljudi iz Srbije, iz dijaspore, uvijek se potrude doći i pokazati da su tu za mene, čak iu teškim i izazovnim vremenima. Kad se to dogodilo s Australijom, cijela je nacija stala iza mene i vječno sam joj zahvalan. Ne volim to uspoređivati ​​s Messijem ili Maradonom i Argentincima, mogu samo reći jedno veliko hvala. Trudio sam se da dostojanstveno i ponosno predstavljam Srbiju, da budem primjer ljubavi prema zemlji. Svatko od nas ima milijun mana, ali sam se trudio imati blizak odnos i biti dostupan, pogotovo djeci”, kaže Đoković./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img