DOGOVORILI SE OKO MIGRANATA Trump suspendirao povećanje carina Meksiku

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da je vlada Meksika postigla sporazum sa Sjedinjenim Državama o sprječavanju “poreznog rata”, obvezujući se na poduzimanje “snažnih mjera” za ograničavanje broja migranata uglavnom iz Srednje Amerike koji nezakonito prelaze južnu granicu SAD-a.

Donald Trump je zaprijetio da će od ponedjeljka nametnuti 5 posto uvoznih carina na sve meksičke proizvode ako Meksiko ne pristane na njegove zahtjeve da pooštri svoje granice, a njegova objava dogovora uslijedila je nakon trodnevnih pregovora Meksika i SAD-a u Washingtonu.

“Ovime su na neodređeno vrijeme suspendirane carine koje su SAD u ponedjeljak trebale uvesti Meksiku”, napisao je Trump na Twitteru u petak navečer.

“Meksiko se, zauzvrat, složio poduzeti snažne mjere kako bi zaustavio migracije kroz Meksiko i na našu južnu granicu. To se čini kako bi se uvelike smanjilo ili uklonilo nezakonito useljavanje koje iz Meksika dolazi u SAD”, dodao je Trump.

Američki graničari uhitili su u svibnju više od 132.000 ljudi koji su prešli iz Meksika, što je najviša mjesečna razina od 2006. godine, a Trump, koji se suprotstavio onome što opisuje kao “invaziju”, zaprijetio je nametanjem poreza i do 25 posto ako se Meksiko ne usredotoči na taj problem.

Meksiko je napravio ustupke tijekom razgovora, nudeći slanje 6.000 vojnika na južnu granicu s Gvatemalom, ali je također poručio da želi vidjeti dugoročno rješenje koje će uključivati pomoć za gospodarski razvoj./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ŽUSTRO U "OTVORENOM"

Prepirke Bačića, Raspudića, Hasanbegovića, Radina…

O ministrima iz redova nacionalnih manjina još nismo razgovarali, rekao je Branko Bačić u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, a Furio Radin poručio je da bi...